x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vanzarile de centrale termice sunt in picaj

Vanzarile de centrale termice sunt in picaj

15 Iul 2004   •   00:00

Producatorii si importatorii de centrale termice sunt nemultumiti de faptul ca in ultimele luni vanzarile li s-au redus la jumatate.

DANIELA IVAN

Producatorii si importatorii de centrale termice de apartament apreciaza ca regiile autonome de distributie a energiei termice practica o concurenta neloiala, vanzarile de aparate pe piata interna scazand la jumatate in perioada aprilie-iunie 2004, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice (APICT), Klaus Hornoff, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca reducerea semnificativa a vanzarilor, dupa patru ani de crestere constanta a pietei, este efectul "franelor" si al "piedicilor" realizate de unele "grupuri de interese".

"Dorim un regim concurential corect pe aceasta piata. Eliminarea treptata a subventiilor la energia termica, anuntate de autoritati, este un prim pas marunt in normalizarea situatiei. (...) Noi venim cu o alternativa la sistemul centralizat, care este unul falimentar, si concuram cu un partener care, la ora actuala, are painea si cutitul in mana", a spus Olimpiu Achim, vicepresedinte al APICT.

CONCURENTA NELOIALA. Cea mai mare nemultumire este legata de piedicile si numarul mare de avize pe care Radet si companiile omoloage acestuia din tara le pun oamenilor care vor sa-si instaleze centrale. "In orice stat democratic, cetatenii au dreptul sa-si aleaga, fara nici un fel de presiuni sau piedici din partea autoritatilor, sistemul de incalzire care sa le asigure un maxim de confort cu minim de resurse financiare", spune Klauss Hornoff. El spune ca in Romania, oamenii sunt nevoiti sa obtina acordul tuturor locatarilor din imobil, ceea ce isca discutii intre vecini si pune piedici celor care vor sa renunte la sistemul public de termoficare. In plus, se cer multe avize si proiecte care-i face pe multi sa renunte la a-si mai monta centrala.

Desi nu exista date exacte, piata centralelor de apartament s-a situat anul trecut intre 180.000-250.000 de unitati.

DECIZII

Reprezentantii APICT cred ca valul de debransari cu care s-a confruntat sistemul public de termoficare a determinat regiile locale sa ia decizii de franare a trendului care s-a creat in perioada 2002 - primele luni din 2004. Un studiu prezentat de Daniela Sofia, director de marketing la firma Vaillant, arata ca in 2002 au fost debransate circa 600.000 de apartamente, 580.000 in 2003, iar in primele luni din 2004, circa 780.000 de apartamente.

COSTURI

Un studiu comparativ efectuat pe doua apartament identice, din care unul este cuplat la temoficare, iar altul are montata centrala termica, arata ineficienta sitemului public. Concret, proprietarii apartamentului cuplat la sistemul public au platit 17 milioane de lei pe parcursul intregului an 2003, bani care reprezinta costul incalzirii, apei calde si apei reci. Pentru aceleasi servicii cei care au utilizat centralele de apartament au platit numai 9 milioane de lei. Deci, economia a fost de 48%.
×
Subiecte în articol: economic