După trei ani de criză, perioadă în care preţurile proprietăţilor au căzut cu aproape 50% (- 49,7%) faţă de martie 2008, pe piaţa rezidenţială se observă "un uşor optimism" venit din partea proprietarilor. Agenţii imobiliari spun că numărul de oferte noi scoase la vânzare de la începutul anului este în creştere, la fel ca şi preţurile locuinţelor aflate la tranzacţionare.
"În ultimele luni se observă un optimism în piaţă, ceea ce se reflectă în preţurile solicitate pentru locuinţele scoase la vânzare de la începutul anului, care sunt în unele cazuri mai ridicate decât ale ofertei deja existentă", a declarat Adrian Erimescu, directorul general al portalul imobiliare.ro. Acesta a adăugat că "în lipsa unui fundament real pe baza căruia atât proprietarul, cât şi cumpărătorul să îşi seteze corect aşteptările, interesul cumpărătorilor nu se concretizează în tranzacţii". Proprietarul, ataşat emoţional de proprietate, vizează un preţ mare pe care îl justifică prin experienţele din trecut. Cumpărătorul, conştient că deţine controlul, amână luarea unei decizii.
Diferenţa dintre preţul solicitat de proprietari şi cel de tranzacţionare este de 20-30%, a spus Iulian Niculae, reprezentantul agenţiei imobiliare Victoria Consult. Acesta a adăugat că nu ştie dacă preţurile au atins nivelul cel mai de jos, însă este convins că sunt aproape de acest punct.
Pentru a mări transparenţa pe piaţă, imobiliare.ro a lansat un indicator care să surprindă valoarea absolută pe zone specifice, numit analiză imobiliară.
“Indicii imobiliari, indicatori de trend prin excelenţă, nu reuşesc să surprindă caracterul unic al fiecărei proprietăţi dat de amplasament sau celelalte caracteristici individuale. Analizele imobiliare specifice vin să completeze indicele imobiliare.ro, poziţionându-se ca un indicator de valoare absolută ce va creşte gradul de informare pe situaţii concrete - de exemplu, valoarea de piaţă a unui apartament cu trei camere construit în 2007 în zona 1 Mai”, a mai spus Erimescu.