x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vară ciudată pe piaţa chiriilor

Vară ciudată pe piaţa chiriilor

de Valentin Gros    |    31 Mai 2019   •   10:30
Vară ciudată pe piaţa chiriilor

Piaţa închirierilor din România, cea mai firavă din UE, este aşteptată să crească uşor vara aceasta, anotimp în care de regulă tarifele scad, după ce în prima parte a anului marile oraşe au înregistrat, în general, stagnări. În acelaşi timp, după o aritmetică necunoscută, Comisia Europeană „vede” chirii mult mai mari decât cele constatate de analiştii locali.

Închirierile de apartamente s-au menținut, în primul trimestru din 2019, la un nivel stabil din punctul de vedere al prețurilor solicitate de către proprietari.

Pe acest segment de piață, Cluj-Napoca se situează pe primul loc în clasamentul celor mai mari prețuri medii. Aici, un apartament cu două camere de tip confort 1, construit între anii 1980 și 2000, poate fi închiriat în continuare cu 400 de euro pe lună, se arată într-un studiu efectuat de site-ul Analize Imobiliare.

O ușoară scădere a pretențiilor proprietarilor a avut loc în București, unde prețul mediu solicitat pentru o locuință similară a ajuns la 360 de euro pe lună (față de 370 de euro pe lună).

 

Îngheţ în centrele universitare

 

La începutul acestui an, și chiriile medii din Iași și Timișoara, alte centre universitare importante, au rămas, practic, la un nivel constant. În aceste două orașe, un apartament de același tip, cu o suprafață utilă cuprinsă între 50 și 60 de metri pătrați, costă, în medie, 300 de euro pe lună (la fel ca în trimestrele anterioare).

În Brașov, valoarea medie de închiriere pentru o asemenea proprietate s-a menținut la o valoare de 310 euro pe lună. În ciuda unor mici variații pe alocuri, stabilitatea pieței închirierilor poate fi observată și în reședințele de județ cu cele mai accesibile chirii.

Oraşele ieftine

 

În Drobeta-Turnu Severin, un apartament cu două camere poate fi închiriat cu 155 de euro pe lună (în ușoară creștere de la 150 de euro pe lună), în vreme ce un chiriaș va trebui să scoată din buzunar 170 de euro pe lună în Reșița și, respectiv, în Râmnicu Vâlcea (la fel ca trimestrul trecut).

Pe de altă parte, un apartament cu două camere va costa 175 de euro pe lună în Zalău (în scădere de la 180 de euro pe lună) și, respectiv, 176 de euro pe lună în Sfântu Gheorghe.

 

Creştere accentuată din septembrie

„O scădere a pieţei vânzărilor de locuinţe (ca urmare a evoluţiei dobânzilor şi indicelui Robor, precum şi a nivelului de îndatorare limitat de BNR) va genera în piaţa închirierilor o uşoară creştere, accentuată în septembrie, odată cu întoarcerea studenţilor din vacanţe”. Ion Radu Zilişteanu, analist imobiliar

 

Suntem o ţară de proprietari

 

Piaţa chiriilor de la noi este una modestă şi pentru că suntem „o ţară de proprietari”. Nu mai puţin de 96% dintre români stau în locuinţe ocupate de proprietari, nivel ce ne plasează pe primul loc printre statele membre, conform datelor Eurostat. La polul opus se situează Germania (52%). Media UE este de 43%. Numai 1% din români stau în locuinţe ocupate de proprietari, pentru care se plăteşte credit. La acest capitol media UE este de 27%. Olandezii sunt „cei mai împrumutaţi”, 61% dintre ei locuiesc în spaţii ipotecate. În acelaşi timp însă, România ocupă locul întâi la procentul din populaţie care se află în locuinţe supra-aglomerate (48%). Aici stă cel mai bine Cipru (2%), iar media UE se cifrează la 17%.

 

Eurostat: 860 euro/lună pentru două camere în Bucureşti

 

Un studiu privind chiriile medii din marile oraşe ale ţărilor UE, pe anul 2018, publicat de oficiul european de statistică Eurostat, prezintă cifre surprinzătoare pentru Bucureşti, mult mai mari decât cele relevate de cercetările locale. Astfel, dacă din analizele companiilor autohtone, chiria medie pentru un apartament cu două camere se situează la 360 euro pe lună, în studiul Eurostat, chiria la acest tip de locuinţă se ridică la 860 euro. Pentru o garsonieră nivelul este de 530 de euro, iar pentru trei camere, de 1.150 de euro. În ce priveşte alte oraşe din spaţiul comunitar, potrivit oficiului Comisiei Europene, la apartamentele cu două camere tarifele de închiriere sunt: 570 euro la Sofia, 1.050 euro la Bruxelles, 1.250 euro pe lună la Viena, 1.650 euro la Munchen, 2.000 euro la Paris, 2.050 euro la Dublin.

 

×
Subiecte în articol: piaţa chiriilor