x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vara vine cu creşterea dobânzilor

Vara vine cu creşterea dobânzilor

de Daniela Ivan    |    10 Noi 2015   •   16:32
Vara vine cu creşterea dobânzilor

Românii au luat credite de 1,4 miliarde de lei în ultimul an, impulsionaţi de dobânzile care au scăzut cu un punct procentual în acest interval de timp, dar şi de inflaţie, care este în teritoriul negativ. Oamenii nu ştiu că dobânzile vor creşte din nou începând de la vară, când inflaţia va reintra în zona pozitivă. Majorarea va pleca de la depozite, unde randamentele trebuie să acopere măcar inflaţia, şi se va extinde rapid şi la credite.

Valoarea împrumuturilor pentru consum a trecut de 4,2 miliarde de lei în trimestrul al treilea, comparativ cu 2,9 miliarde de lei în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naţionale. Problema e că dobânzile scăzute nu vor dura la infinit şi vor începe să crească din vară, odată ce inflaţia va reveni pe plus. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a aten ţionat că traversăm o perioadă de incertitudine mare atât pe plan extern, cât şi pe plan intern, şi că evoluţa dobânzilor depinde inclusiv de decizia Rezervei Federale dacă va majora şi cu cât dobânzile în SUA. El a dat însă asigurări pentru cei care au luat credite ieftine în România că nu vor avea şocuri. „Noi vom rămâne prudenţi, chiar cu inflaţia negativă, şi în perioada următoare legat de rata dobânzii. Pe plan intern nu văd o bruscare, pentru că nu suntem cu dobânzile la zero sau la un nivel foarte scăzut, suntem în apropierea nivelului din Polonia şi Ungaria. (...) Vom face un mixt între do bânzi, curs şi inflaţie, astfel încât şocurile să fie minime”, a spus guvernatorul. Isărescu a ţinut să adauge că cei din conducerea BNR vor încerca să explice ce fac, dar că „nu este uşor să navighezi întro asemenea perioadă cu asemenea niveluri ridicate de incertitudine”.

Reprezentanţii celor care au luat credite în franci elveţieni au protestat ieri în faţa Băncii Naţionale împotriva politicilor instituţiei dinainte de criză. Iniţiativa a venit duminică din partea avocatului Gheorghe Piperea, într-o postare pe Facebook

Un Guvern de tehnocraţi, cu un premier tânăr, poate fi o soluţie pentru actuala criză politică, însă cu un mandat clar şi limitat, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.„Nu poţi să le ceri orice! Câteva obiective: alegeri clare, liniştite, păstrarea stabilităţii macroeconomice şi creştere economică. Desigur şi cu ambiţia de a mai face ceva şi pentru mediul de afaceri. (...) Eu cred că este un lucru perfect fezabil”, a subliniat Isărescu. În ceea ce priveşte posibilitatea ca premierul tehnocrat să provină din interiorul BNR, Isărescu a spus că este posibil, dacă partidele politice solicită acest lucru, însă trebuie să fie un tânăr. „Să fie tânăr, nu mai poate oricine! Cererile din piaţă sunt, în definitiv, pentru tineri! Altă generaţie, alte aspiraţii”, a precizat guvernatorul Băncii Naţionale.

Ce a anunţat Mugur Isărescu
- BNR a revizuit în scădere cu 0,4 puncte procentuale prognoza de inflaţie pentru acest an, la minus 0,7%. Pentru 2016 ban ca centrală estimează o inflaţie de 1,1%.
- Scăderea preţurilor a fost cauzată de reducerea TVA la alimente la 9% în vara acestui an. Dacă nu s-ar fi redus TVA, inflaţia ar fi fost de 2,1% în 2015 şi de 2,7% la finalul anului 2016.
- A revenit apetitul pentru investiţii. Acesta se reflectă în evoluţia pozitivă a construcţiilor şi în creşterea cererii de echipamente, în special tractoare, utilaje şi autoturisme.
 

×