x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vârf istoric pentru preţurile alimentelor în lume

Vârf istoric pentru preţurile alimentelor în lume

de Marina Constantinoiu    |    03 Feb 2011   •   17:58

Preţurile alimentelor au atins un vârf istoric în luna ianuarie şi riscă să îşi continue creşterea, potrivit Fondului Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), citat de AFP.

Organizaţia se teme, în acest context, de tulburări în ţările sărace, chiar dacă unele dintre ele au tras o învăţătură din "răscoalele foametei” din 2008, precizează AFP.

Preţurile au crescut cu 3,4%, faţă de luna decembrie a anului trecut, ca să ajungă la 231 de puncte pe indicele stabilit de FAO, pe baza unui eşantion din diferite produse alimentare. Este cel mai ridicat nivel, de la instituirea acestei măsurători de către FAO, în 1990, precizează AFP.

Creşterile cele mai mari s-au înregistrat la produsele lactate (+6,2%), produsele oleaginoase (+5,6%) şi cereale (+3%), din cauza unei slabe oferte de grâu şi de porumb pe piaţă, în timp ce preţul cărnii a rămas neschimbat.

Cele mai semnificative creşteri au fost înregistrate în Asia (Bangladesh, China, Indina, Indonezia) şi în Rusia. În Africa, Somalia este cea mai afectată, din cauza slabelor recolte de porumb şi sorg, ca şi Uganda. În plus, tulburările din Coasta de Fildeş au contribuit şi ele la creşterea preţurilor. "Noile cifre demonstrează clar că presiunea în creştere pe preţurile alimentare mondiale nu slăbeşte”, a comentat un expert al FAP, potrivit căruia "aceste preţuri ridicate se vor menşine şi în lunile următoare”.

”Este un subiect de mare preocupare în special pentru ţările cu venituri foarte mici, care riscă să întâmpine probleme pentru a-şi finanţa importurile alimentare şi pentru căminele sărace, care cheltuiesc o mare parte din venitul lor pe alimente”, a adăugat acest economist, citat într-un comunicat al FAO. "Există o serie de factori care ar putea genera tulburări în lume, iar alimentaţia este unul dintre ei”, a adăugat acesta.

France Presse reaminteşte că în 2007 şi 2008, mai multe "revolte ale foametei” au izbucnit în numeroase ţări africane, precum şi în Haiti şi Filipine, în timp ce preţurile cerealelor atinseseră niveluri istorice.

Creşterea preîţurilor alimentelor a fost citată şrintre factorii declanşatori ai recentelor mişcări de protest din Africa de Nord, care au dus la îndepărtarea de la putere a preşedintelui tunisian Zine El Abidine Ben Ali, aflat la putere de 23 de ani.

Pentru FAO, "creşterea preţurilor este cauzată de o cerere în creştere, precum şi de îngrijorările referitoare la stocurile de grâu de bună calitate. Piaţa a mai luat-o razna şi din cauza creşterii preţurilor petrolului şi a slăbiciunii dolarului”.

×