x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vedetele Bursei vor momentul 1%

Vedetele Bursei vor momentul 1%

15 Iun 2004   •   00:00

BUSINESS

Saptamana trecuta, sansele tot mai mari ca actionarul unei Societati de Investitii Financiare (SIF) sa poata detine un pachet mai mare de actiuni a dat o noua combustie atractivitatii acestor titluri.
ADRIAN N. IONESCU

Senatul a introdus in legea consolidata a pietei de capital prevederea mult asteptata ca pragul maxim sa fie de 1% din totalul actiunilor unui SIF. Pana cand Camera Deputatilor va valida (sau nu) amendamentul senatorilor, pragul maxim ramane de 0,1%. Operatorii spun ca aceasta limita face practic imposibil controlul managementului de catre actionari. Legea ar trebui sa fie adoptata pana la sfarsitul lunii, fiind una dintre sarcinile pe care Romania si le-a luat fata de Uniunea Europeana.

Cerere mare

Ca urmare a amendamentului senatorial, preturile actiunilor celor cinci SIF la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au incheiat saptamana in castig.

Miercurea trecuta s-au inregistrat cresteri chiar spectaculoase (in ordinea numarului SIF: + 5,48%, + 10,53%, + 8,05%, + 7,08%, + 9,85%). Mai mult, brokerii considera ca o parte din cele peste 327 de miliarde de lei, care s-au cheltuit pe actiunile SIF, este straina si sustin ca un fond de investitii cu bani americani a intrat pe piata.

"Prevederea in cauza ar putea aduce si mai multi investitori straini, respectiv noi cresteri", crede Valerian Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj CA IB Securities. "Acesta ar fi singurul motiv de interes, avand in vedere ca performantele financiare ale SIF-urilor nu sunt mai bune decat anul trecut", a mai spus Valerian Ionescu.

O banca in plus

Miercuri s-a materializat prin primele tranzactii transferul Bancii Comerciale Carpatica (BCC) de la Bursa Rasdaq la mai exigenta BVB, dar primele trei zile de tranzactii lasa sa se intrevada doar o tendinta de scadere. Pierderea de pret a fost mare in prima zi ( - 7,45%, pana la 8.700 de lei) si semnificativa in a doua ( - 5,8 %, pana la 8.200 de lei). Vineri actiunile BC Carpatica au mai recuperat doar 250 de lei.

"Listarea bancii este binevenita, dar nu aduce un foarte mare castig pentru bursa, pentru ca actiunile au o lichiditate scazuta, pentru ca are putini actionari. Totusi, scaderile din primele zile sunt obisnuite", spune Valerian Ionescu. Lichiditatea defineste posibilitatea de a cumpara sau vinde rapid o actiune. Dintre cele 362.498.820 actiuni de cate 2.000 de lei fiecare (valoare nominala), numai 23,3% sunt ale unor actionari nesemnificativi. Restul sunt detinute de trei romani (Carabulea Ilie, cu 35,7%, Albu Aurel, Tanase Corneliu), doi italieni si o firma sibiana (EUROCONF SA).
×
Subiecte în articol: economic