x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Venitul mediu pe cameră al hotelurilor din Bucureşti a scăzut anul trecut cu 38%, ajungând la 40 euro

Venitul mediu pe cameră al hotelurilor din Bucureşti a scăzut anul trecut cu 38%, ajungând la 40 euro

01 Mar 2010   •   00:00

Pe fondul reducerii tarifului mediu de cazare cu 27% şi a gradului de ocupare cu 16 puncte procentuale, în contextul crizei, venitul mediu pe cameră al hotelurilor din Bucureşti a scăzut cu 38% anul trecut, la circa 40 de euro, estimează firma de consultanţă CB Richard Ellis (CBRE)-Eurisko.



În 2008, venitul mediu pe cameră a fost de peste 60 de euro.

Tariful mediu de cazare, calculat în euro, a scăzut anul trecut cu 27%, de la circa 120 de euro la puţin peste 80 de euro. În lei, declinul a fost de 11%, pe fondul deprecierii leului în raport cu euro.

În ceea ce priveşte gradul de ocupare, hotelurile din Bucureşti au raportat o reducere de 16 puncte procentuale, de la 66% la 50%.

Anul trecut, numărul de sosiri în hotelurile din Bucureşti a scăzut cu 5%, de la aproape 950.000 la circa 900.000, nivelul fiind similar celui din 2007.

De asemenea, numărul de înnoptări a scăzut cu peste 15%, de la 2 milioane la aproximativ 1,7 milioane.

"Piaţa hotelieră a fost afectată sever pe partea de eficienţă operaţională. Competiţia puternică dintre hoteluri s-a reflectat prin tarife mai mici, pachete speciale pentru a atrage «mai mulţi clienţi în paturi», creşterea gradului de ocupare şi a pragului de profitabilitate", se arată într-un raport al CBRE.

Criza a generat probleme şi în finanţarea proiectelor hoteliere aflate în dezvoltare, prin întâzieri ale termenelor de livrare de cel puţin 12 luni. Astfel, circa 65% din proiectele anunţate pentru deschidere au fost amânate pentru a doua jumătate a anului trecut, iar aproximativ 5% din numărul total al camerelor de hotel din Bucureşti au fost puse în conservare.

CBRE se aşteaptă la întârzieri şi în perioada următoare, proiectele anunţate urmând să fie finalizate în perioada 2011-2012.

Investiţiile hoteliere au vizat anul trecut în special unităţi de patru stele şi cinci stele.

Firma de consultanţă estimează că în 2010 capacitatea hotelieră va creşte într-un ritm mai scăzut decât anul trecut, iar oferta de camere noi va înregistra un declin de circa 50%.

×
Subiecte în articol: redactie