x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Veniturile șomerilor și asistaților social cresc cu 140%

Veniturile șomerilor și asistaților social cresc cu 140%

de Dan Straut    |    09 Sep 2020   •   10:55
Veniturile șomerilor și asistaților social cresc cu 140%

Comisia pentru Muncă și Protecție Socială din Camera Deputaților - cameră decizională - a dezbătut ieri, în primă citire, un proiect legislativ prin care se stabilește o nouă valoare a indicatorului social de referință (ISR). În prezent, valoarea ISR este de 500 de lei, iar dacă proiectul legislativ va trece de toate etapele, va fi de 1.200 de lei. Creșterea - de 140% - va trage automat în sus toate veniturile din sistemul protecției sociale, respectiv la șomeri, la asistații social, venitul minim garantat, ajutorul de încălzire a locuinței, alocațiile pentru susținerea familiei etc.

 

ISR a fost stabilit la valoarea de 500 de lei în anul 2008 și de atunci nu l-a mai majorat nimeni. Discuțiile de acum vin pe fondul campaniei electorale, astfel că inițiatorii (de la mai multe partide, între care PSD, UDMR, PRO România și un independent) sunt acuzați că dau dovadă de populism, proiectul nefiind sustenabil din punct de vedere bugetar.

 

Impact de miliarde

Guvernul a transmis, pe 7 iulie, un punct de vedere privind acest proiect, estimând un impact de 856 de milioane de lei lunar, adică peste 10 miliarde de lei anual, asupra bugetului Ministerului Muncii. Suplimentar, bugetul asigurărilor de șomaj ar suferi un impact de 384 de milioane de lei pe an, în condițiile în care în luna martie 2020 erau înregistrați 62.447 de șomeri. „Aplicarea acestor prevederi ar determina nu numai creșterea cu 140% a indemnizației de șomaj și a beneficiilor de asistență socială, ci și creșterea numărului beneficiarilor, care primesc alocația pentru susținerea familiei, venitul minim garantat, ajutorul pentru încălzire etc.”, se arată în răspunsul guvernamental.

De cealaltă parte, inițiatorii susțin că valoarea de 500 de lei a ISR este infimă în raport cu necesitățile familiilor defavorizate, care ar primi, odată cu majorarea acestui venit, o „plasă de siguranță” financiară.

 

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat pe 21 iulie, cu 86 de voturi pentru, 28 împotrivă şi 17 abţineri.

 

 

Inițiatorii proiectului spun că o treime din populație nu poate efectua la timp unele cheltuieli necesare traiului

×