x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Verdict - Smithfield, vinovată de apariţia pestei

Verdict - Smithfield, vinovată de apariţia pestei

de Florina Zainescu    |    03 Oct 2007   •   00:00
Verdict - Smithfield, vinovată de apariţia pestei

Rezultatele anchetei epidemiologice au (re)confirmat că pesta porcină a apărut in fermele Smithfield din cauza nerespectării normelor de biosecuritate.Â



Pesta a apărut in cele trei ferme din Timiş din cauza nerespectării normelor de biosecuritate, a confirmat ancheta epidemiologică a Autorităţii Veterinare. Smithfield, cel mai mare producător de carne de porc din lume, este vinovat de neglijenţă.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară (ANSVSA) a finalizat ancheta administrativă şi epidemiologică privind focarele de pestă in judeţul Timiş, concluzia fiind că boala a apărut deoarece in ferme nu se respectau normele de biosecuritate, a declarat ieri Radu Roatiş, preşedintele instituţiei. Potrivit rezultatelor anchetei epidemiologice, "pesta a apărut din cauza nerespectării normelor de biosecuritate, pe fondul existenţei unei presiuni virale mari", a spus el. Potrivit lui Roatiş, compania Smithfield, in fermele căreia au fost confirmate focarele de pestă, este vinovată "pentru neglijenţă". "Legal, Smithfield nu trebuie să primească despăgubiri, pentru că nu s-au respectat normele de biosecuriate. Mai mult, nu vom permite repopularea fermelor care nu sunt autorizate sanitar-veterinar", a explicat Roatiş. Concluziile anchetei nu fac decăt să confirme declaraţiile oficialilor ANSVSA.


NEREGULI. Astfel, in urma primelor controale demarate de instituţie după confirmarea existenţei pestei porcine la godacii din trei ferme operate de Smithfield, in localităţile timişene Cenei şi Igriş, s-a constatat că, din cele 33 de crescătorii pe care compania le are in judeţele Timiş, Bihor şi Arad, 16 sunt neautorizate sanitar-veterinar. Iar pentru 11 din cele 16 ferme nici măcar nu au fost depuse actele necesare obţinerii acestui aviz. In plus, doar 17 dintre cele 25 de ferme Smitfield din Timiş aveau autorizaţie de mediu, restul fiind in procedură de obţinere a avizului. Iar lipsa avizelor a fost doar cireaşa de pe tort. Căci inspectorii sanitar-veterinari au găsit tot felul de nereguli la fermele Smithfield Romănia: nu au informat direcţia veterinară judeţeană de mişcarea animalelor intre crescătorii, nu au raportat numărul mare de animale moarte, unele ferme erau suprapopulate. Iar firma care presta pentru Smithfield activităţi veterinare, Supervet, nu a putut furniza date privind numărul de porci vaccinaţi contra pestei.


Avănd in vedere problemele descoperite la fermele sale şi scăderea profitului operaţional in Romănia in al doilea trimestru al anului fiscal, de 12-13 milioane de euro, din cauza apariţiei pestei, Smithfield a detaşat la noi experţi din cadrul firmei-mamă, pentru a revizui programul de biosecuritate.


Inspectorii veterinari, cercetaţi

Nici angajaţii Direcţiei Sanitare Veterinare (DSV) Timiş nu au scăpat cu obrazul curat din scandalul pestei. Mai mulţi directori vor ajunge in faţa unei comisii de disciplină. Sesizările au fost făcute pentru şeful Serviciului de Sănătate Animală, consilierul responsabil cu specia porcină din acelaşi serviciu şi şeful Serviciului de Inspecţie şi Control din DSV Timiş. In faţa Comisiei de Disciplină vor ajunge şi doi medici veterinari de pe raza circumscripţiilor sanitar-veterinare din Sănnicolau Mare şi Peciu Nou. De asemenea, va fi sesizat Colegiul Medicilor Veterinari. Şeful Serviciului Identificarea şi Inregistrarea Animalelor şi-a dat demisia şi a fost mutat intr-o funcţie de execuţie.

×
Subiecte în articol: economic smithfield