Astfel că prețurile s-au redus cu circa 80%, comparativ cu august 2022, datorită mai ales temperaturilor ridicate care au determinat scăderea consumului și s-au atenuat temerile privind o criză de aprovizionare.
Scumpirea gazelor naturale a generat costuri pentru UE de o mie de miliarde de dolari și a generat creșteri ale costului vieții, inflație galopantă, prețuri mari la alimente, etc.
Pentru a-și asigura necesarul de energie, UE și-a îndreptat importurile și spre gazele lichefiate din SUA și din alte părți ale lumii.
La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, care stabilește preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare aj scăzut la 49,50 de euro/MW oră, cel mai redus din septembrie 2021.
Însă specialiștii atrag atenția că prețurile ar putea crește din nou dacă temperaturile scad ori se va ivi vreo criză de aprovizionare. Mai mult, Asia poate crea perturbări datorită cererii ridicate de gaze lichefiate.
Însă reducerea costurilor la gaze naturale dă speranță locuitorilor UE că inflația se va mai pondera iar economia își va mai reveni.