
Acesta va înainta executivului un memorandum pentru eficientizarea cheltuielilor instituţiei, spunând că lărgirea bazei de contribuţie la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) reprezintă o temă analizată.
"Ne gândim la lărgirea bazei de contribuţie la FNUASS. Sunt anumite categorii care ar merita să fie incluse, nu pentru că se constituie în venituri suplimentare la FNUASS, ci pur şi simplu pentru că este corect din punct de vedere social, e corect faţă de noi înşine, unii faţă de alţii.
De exemplu, anumite categorii de co-asiguraţi. Anumite pensii peste o anumită valoare, (...) la cele mari şi foarte mari, peste 3.000-4.000 lei", a afirmat Horațiu Moldovan, la Conferinţa "Health Forum: Cancerul poate fi învins prin prevenţie, depistare precoce şi terapie inovatoare! Ediţia 2025", organizată de DC News Media Group.
Schimbarea sistemului de contribuții pentru salariați
Preşedintele CNAS susţine că trebuie regândit "tariful pe caz ponderat", iar influenţele salariale trebuie incluse în acest tarif.
"În ceea ce priveşte mecanismele de price sharing, clawback, cost-volume şi cost-volume-rezultat, este un loc în care putem să eficientizăm. (...) Discutăm despre posibile mecanisme prin care să încercăm să cuantificăm în aceste plăţi pe care le facem pe cost-volume şi anumite elemente de eficacitate clinică. (...) Să regândim mecanismul de pricing a medicamentelor, să regândim mecanismul de rambursare, inclusiv din această perspectivă a mecanismului cost-volume şi cost-volume-rezultat, pentru a include anumite elemente de rezultat clinic", a mai spus şeful CNAS.
