x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vești proaste pentru români. Ajutoare sistate pentru 2 milioane de persoane din 2024

Vești proaste pentru români. Ajutoare sistate pentru 2 milioane de persoane din 2024

de Redacția Jurnalul    |    29 Noi 2023   •   16:45
Vești proaste pentru români. Ajutoare sistate pentru 2 milioane de persoane din 2024

Unele ajutoare de stat care s-au acordat pentru românii vulnerabili vor fi sistate din 2024. Vor fi afectate circa 2 milioane de persoane.

Astfel că voucherele pentru energie, în valoare de 1.400 lei, nu se mai acordă anul viitor. Ultimii bani virați vor putea fi folosiți până în martie 2024. 

"Veste bună pentru cei care sunt beneficiari ai voucherelor pentru energie: am prelungit valabilitatea până la 31 martie 2024, așa cum anunțasem, am formalizat această măsură, astfel încât beneficiarii, gospodăriile vulnerabile, să poată să plătească facturile la energie cu aceste vouchere până la 31 martie 2024.

Termenul inițial era 31 decembrie 2023", a spus  Adrian Câciu.

Anul viitor se va menține însă plafonarea prețului la energie electrică și gaze, atât pentru persoane fizice, cât și pentru firme, până în 2025.

"Ajutorul pentru încălzire nu este gestionat de MIPE, voucherele de energie au fost prelungite până în 31/03/2024", a precizat ministrul investițiilor. 

Ce se va întâmpla cu voucherele pentru alimente

Totodată, pentru românii vulnerabili vor fi menținute voucherele pentru alimente şi în 2025, după cum a anunţat marţi ministrul Investiţiilor şi proiectelor europene, Adrian Câciu. Tichetele sociale în valoare de 50 de euro fiecare vor fi acordate din două în două luni. 

"Acest tip de sprijin va continua și în 2024, la fel şi pachetele alimentare pentru cei care sunt la partea de venit minim de incluziune.  Este acel ajutor pe care l am l-am anunțat deja, continuitatea tichetelor sociale pentru persoanele vulnerabile, cei 250 lei o dată la două luni și pachetele cu alimente", a spus Adrian Câciu.

Acesta a precizat faptul că prelungirea valabilității acestor vouchere de energie a fost aprobată în urma unor consultări cu Comisia Europeană

Mai mult, de la 1 ianuarie 2024, se vor indexa pensiile cu rata inflației, o rată de 13,8%, ceea ce va face ca punctul de pensie să crească cu 240 lei, iar pensia minimă să se mărească cu 150 lei.

Circa două milioane de români beneficiază în prezent de voucherele pentru energie, potrivit cifrelor de la MIPE, citate de antena3CNN.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: vouchere ajutoare romani vulnerabili