x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Videanu are gaze, dar nu pentru popor

Videanu are gaze, dar nu pentru popor

09 Iun 2009   •   00:00

România are în acest moment un excedent de gaze, dar cantitatea nu este atât de mare încât să schimbăm coşul de gaze şi pentru populaţie, a declarat într-o conferinţă Adriean Videanu, ministrul Economiei.



Videanua a mai spus că va notifica la Comisia Europeană furnizarea de gaze naturale din producţia internă către combinatele chimice şi siderurgice. Ministrul a mai spus că nu este un ajutor de stat, ci o schimbare a coşului de gaze. Acesta era până în prezent compus din producţie internă (66%) şi importuri (34%).

„România are excedent de gaze la acest moment" a spus Videanu. Întrebat fiind de ce nu schimbă componenţa coşului de gaze şi pentru populaţie, ceea ce ar determina scăderea preţului la gaze, ministrul a spus că „excedentul nu este chiar aşa de mare". În cursul ultimelor săptămâni, Videanu a declarat de mai multe ori că industriile chimică şi siderurgică vor beneficia de gaze naturale numai din producţia internă. Ulterior a spus că toată industria va beneficia de gaze din producţia internă.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) estimează într-un document postat pe site-ul său că preţul gazelor de import va ajunge la 260 de dolari pe mia de metri cubi în trimestrul al treilea şi 230 de dolari în ultimul trimestru. Pe actualul trimestru preţul este de 370 de dolari pe mia de metri cubi. În acelaşi timp, preţul din producţia internă este 495 de lei pe mia de metri cubi.

Astfel, explicaţia lui Videanu este cu atât mai de neînţeles cu cât consumul casnic de gaze pe luna martie, ultima prezentată în rapoartele ANRE este de doar 25,62%, în vreme ce industria chimică contorizează 17,96% iar celelalte industrii acontează 13,21%, ceea ce la un total de 31% pentru industrie. În 2008, consumul casnic ar fost de 17,7%, în vreme ce industria chimică a avut un consum de 19,51% iar celelalte industrii au acontat 19,46%, ajungându-se astfel la un total de 39%. În ambele cazuri, consumul industrial este mult mai mare decât cel intern. De mentţionat că în primele 5 luni consumul de gaze naturale a scăzut cu 19,58% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă potrivit căreia combinatele chimice şi producătorii de energie electrică şi termică vor primi, în perioada 1 mai-30 septembrie, doar gaze din producţia internă, mai ieftine decât cele importate, pentru a rezista efectelor crizei economice şi pentru a evita disponibilizarea a 9.000 de salariaţi.

×
Subiecte în articol: economic gaze