x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Videanu, primire tensionată la Gazprom

Videanu, primire tensionată la Gazprom

21 Mai 2009   •   00:00

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, aflat în vizită la Moscova, s-a înâlnit cu conducerea Gazprom într-o atmosferă tensionată, generată de declaraţiile oficialilor ruşi din ultimele zile.



Adriean Videanu s-a întâlnit în zilele 20-21 mai cu mai mulţi oficiali ruşi cu care a discutat probleme energetice. Vizita sa s-a intersectat cu începerea summit-ului UE- Rusia, care se desfăşoară la Habarovsk, în Extremul Orient rus, la 8.000 de kilometri distanţă de capitală.

Rusia a anunţat că va cere explicaţii cu această ocazie cu privire la acţiunile României legate de Republica Moldova şi că este „extrem de nemulţumită". De asemenea, un politolog rus, Serghei Markov, ar fi dorit ca UE să impună sanţiuni economice asupra României, potrivit Agerpres. Summitul are ca principale domenii pe agendă exact problemele energetice şi barierele comerciale dintre blocul comunitar şi statul rus.

ASISTENŢĂ TEHNICĂ PENTRU SOUTH STREAM
Potrivit unui comunicat al Ministerul român al Economiei, „Gazprom a solicitat suportul tehnic pentru activităţile de foraj în Marea Neagră în vederea construirii conductei South Stream". Videanu a asigurat gigantul rus de disponibilitatea României.

Reprezentanţii României au mai precizat şi că în 2011 vor expira actualele contracte de furnizare a gazelor naturale şi a avut o loc o „discuţie de principiu" referitoare la necesitatea demarării negocierilor pe această temă în perioada următoare.

De asemenea, s-a reluat problema depozitului de la Roman-Mărgineni, care trebuie construit de către Romgaz şi Gazprom. „În acest context, reprezentanţii Romgaz au prezentat un proiect de memorandum pentru această colaborare, urmând ca partea rusă să analizeze documentul" se mai spune în comunicat.

Ulterior ministerul a revenit asupra comunicatului. "Ministrul Videanu a prezentat conducerii Gazprom oportunităţile de colaborare în proiecte vizând construirea unor centrale pe gaze pentru producerea energiei electrice, având în vedere obiectivul României de a produce energie electrică în astfel de centrale. În cadrul întâlnirii, reprezentanţii Gazprom au solicitat României acordul pentru furnizarea unor date tehnice în vederea construirii conductei South Stream, primind asigurările ministrului român al Economiei cu privire la disponibilitatea transmiterii acestora, în conformitate cu tratatele internaţionale în vigoare", se arată în comunicatul retransmis de Ministerului Economiei.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a spus că demersul nu înseamnă o invitaţie pentru România de a participa la proiect. "În privinţa dimensiunii politice a acestui proiect, nu ne putem pronunţa, pentru că niciodată nu am fost invitaţi oficial", a declarat Videanu.

De asemenea, ministrul Videanu a prezentat conducerii Gazprom oportunităţile de colaborare în proiecte vizând construirea unor centrale pe gaze pentru producerea energiei electrice, având în vedere obiectivul României de a produce energie electrică în astfel de centrale.

RUSIA, SUPĂRATĂ PE NABUCCO
La summitul UE-Rusia de la Habarovsk liderii ruşi intenţionează să ceară Uniunii Europene revizuirea radicală a principiilor de colaborare în domeniul energetic şi înlocuirea Tratatului privind Carta Energetică printr-un nou document, potrivit Nezavisimaia Gazeta.

Ziarul rus consideră că autorităţile au început să perceapă o ameninţare la poziţiile Gazprom pe piaţa europeană a energiei. Livrările Gazprom în Europa s-au redus în primul semestru cu 39%, iar cota sa de pe piaţa europeană s-a redus, potrivit experţilor, cu până la 30%. Obligaţiile din contractele cu ţările Asiei Centrale obligă Rusia să comercializeze gaz practic în detrimentul său şi să reducă propriile exploatări.

De asemenea, realizarea proiectului North Stream este frânată de lipsa avizelor ecologice. Totodată, europenii elaborează propriile trasee de alternativă, care să aducă gaz în Europa ocolind Rusia, cum ar fi Nabucco. Probabil, la summitul de la Habarovsk negociatorii ruşi vor încerca să schimbe tocmai această ultimă tendinţă, notează gazeta.

POSIBILĂ NAŢIONALIZARE?
Ziariştii notează că situaţia în ceea ce priveşte schimbul reciproc de active dintre Rusia şi UE nu este câtuşi de puţin una simetrică. În pofida declaraţiilor politice privind inoportunitatea expansiunii Rusiei pe pieţele energetice ale Europei, în realitate europenii nu împiedică achiziţionarea de către Gazprom a unor pachete de acţiuni la companiile europene.

În prezent, Gazprom deţine acţiuni la peste 20 de companii din 16 ţări ale Europei, companii care se ocupă de distribuţie, marketing şi transport al gazului. Mai mult decât atât, la sfârşitul lui ianuarie Gazprom a creat o întreprindere mixtă cu compania austriacă OMV, în vederea modernizării sistemului de păstrare şi a reţelei de distribuţie de la Baumgarten, orientate spre deservirea gazoductului Nabucco.

În opinia Nezavisimaia Gazeta, dacă liderii ruşi vor să obţină rezultate, ei ar trebui pentru început să permită să cumpere acţiuni în industria de gaz şi de petrol a Rusiei. În loc de aceasta, însă, noua concepţie consolidează „suveranitatea statului asupra resurselor naţionale", iar premierul Putin sugerează posibila naţionalizare a activelor energetice europene din Federaţia Rusă, în cazul realizării unor proiecte de gazoduct care să ocolească Rusia.

×
Subiecte în articol: economic româniei videanu gazprom