x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Viitor - Termocentrale pe Bursă

Viitor - Termocentrale pe Bursă

21 Noi 2007   •   00:00

Mai multe centrale termoelectrice vor ajunge pe Bursa de Valori Bucureşti in anii următori. Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor a declarat că se analizează posibilitatea listării la Bursa de Valori Bucureşti pentru mai multe termocentrale, complexuri energetice şi pentru Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

Mai multe centrale termoelectrice vor ajunge pe Bursa de Valori Bucureşti in anii următori. Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor a declarat că se analizează posibilitatea listării la Bursa de Valori Bucureşti pentru mai multe termocentrale, complexuri energetice şi pentru Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

El a spus că impreună cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului se va stabili care este cea mai bună măsură pentru fiecare unitate. In funcţie de analize unele societăţi vor fi privatizate iar altele vor lista pe Bursă pachete de acţiuni, iar cu banii obţinuţi işi vor realiza investiţiile de mediu.

Vosganian a declarat că s-a intălnit cu Teodor Atanasiu, preşedintele AVAS pentru a discuta aplicarea Strategiei Energetice a Romăniei. In următoarea perioadă se va face un inventar al tuturor societăţilor deţinute de stat şi a posibilităţilor lor de privatizare. "Există trei posibilităţi: unele vor fi privatizate in totalitate, altele vor fi listate la bursă, iar unele vor fi văndute ca active, in funcţie de analiza situaţiilor financiare ale companiilor" a declarat Vosganian.


"ANUL PRIVATIZaRILOR". "Dacă anul 2007 a fost anul strategiei energetice, al dezvoltării şi modernizării pieţei energiei, anul 2008 trebuie să fie anul privatizării. Pănă la sfărşitul acestui an trebuie să finalizăm harta privatizărilor", a completat el.

Potrivit lui Varujan Vosganian există mai multe unităţi aflate in situaţie dificilă, precum centralele de la Doiceşti şi Borzeşti, aflate la Termoelectrica sau centrala electro-termică (CET) Botoşani. "Aceasta este o gaură neagră, numai anul acesta am dat sute de milioane de lei, bani cu care am fi rezolvat problema modernizărilor, insă dacă nu plăteam datoriile se inchidea şi locuitorii oraşului n-ar mai fi beneficiat de căldură" a spus Vosganian. El a menţionat că in acest an Termoelectrica a lucrat pe profit, insă datoriile istorice "ca o coadă de cometă" ingreunează procesul de restructurare. Pentru centralele de la Termoelectrica există oferte de parteneriate public- privat impreună cu mai mulţi investitori strategici iar proiectul cel mai avansat este cel al centralei de la Brăila. Ioan Ungureanu, directorul general al Termoelectrica a declarat recent că in etapa de analiză a ofertelor s-au calificat E.ON, Electrabel şi consorţiul format din Enel şi firma Global International 2000. Cum Electrabel a propus construirea unei centrale pe gaze naturale, iar cotaţiile internaţionale ale petrolului au urcat şi preţurile gazelor naturale, va fi preferată o investiţie intr-o centrală pe cărbune.

Ungureanu completase atunci că a propus companiilor Enel şi E.ON să se asocieze.


COMPLEXURI. Ministrul economiei a mai spus in privinţa complexurilor energetice că acestea au o situaţie financiară bună, dar că pe viitor trebuie să realizeze investiţiile de mediu şi o să se confrunte şi cu problema certificatelor de emisie de bioxid de carbon din cauza reducerii de către Comisia Europeană cu 20% a cotei de certificate pentru perioada 2008-2012. "Noi vrem ca aceste probleme să se rezolve fără creşterea preţurilor la energie", a declarat Vosganian. Ministrul a mai adăugat că pentru complexul energetic Craiova a fost deja luată decizia privatizării, insă Teodor Atanasiu, preşedintele AVAS a spus că acesta va fi privatizat numai după infiinţarea companiei energetice naţionale. Complexul va lista in 2008, acţiuni la bursă, printr-o majorare de capital, pentru asigurarea lichidităţilor şi a finanţării investiţiilor de mediu, operaţiune prin care atrage fonduri de mai multe zeci de milioane de euro.
Vosganian a dezvăluit că doreşte să creeze incă un complex energetic in valea Jiului, in care să fie inglobate Compania Naţională a Huilei (CNH) şi termocentralele Mintia şi Paroşeni, insă se intămpină dificultăţi pentru că CNH trebuie să fie echilibrată cu alte căteva unităţi hidro din cauza costurilor mari.


HIDROELECTRICA. "In domeniul hidroenergiei acum privatizăm circa 100 de microhidrocentrale cu puteri de pănă in 10 MW şi există interes şi pentru modernizările barajelor" a mai menţionat ministrul. "Dacă jucăm cu inteligenţă cartea energiei, Romănia poate deveni o ţară extrem de importantă in Europa", a spus Vosganian.

AVAS va prezenta săptămăna viitoare, in şedinţa de Guvern, un studiu realizat de firma de consultanţă KPMG privind infiinţarea companiei energetice naţionale energetice, in componenţa căreia vor intra mai mulţi producători de electricitate şi, eventual ultimele trei filiale ale Electrica ce n-au fost privatizate. "Guvernul va decide, in baza studiului, componenţa companiei naţionale energetice, iar o parte dintre producătorii care nu vor fi incluşi in viitoarea entitate vor fi privatizaţi", a declarat şi Teodor Atanasiu. Conform lui Vosganian, Hidroelectrica se află in stadiul cel mai avansat in privinţa condiţiilor de listare la BVB. Strategia Energetică a Romăniei prevede pentru 2008 listarea la bursă a Hidroelectrica, Nuclearelectrica, iar Vosganian a completat că o altă companie care va ajunge la bursă este Romgaz, momentul listării depinzănd de modul in care fiecare companie se va pregăti. "Din punct de vedere al indicatorilor financiari şi al interesului, toate sunt pregătite. Sectorul nuclear este mai delicat la BVB, dar am putea incerca acest lucru. Nu trebuie să avem nicio ezitare in a implica sectorul energetic pe piaţa de capital", a precizat Vosganian.


BURSÃ.... Transgaz este a doua companie de stat din sectorul energetic, după Transelectrica, ce ajunge pe Bursă. Compania va fi listată la BVB in luna februarie 2008 şi ar putea ajunge chiar la categoria I de tranzacţionare, potrivit Mirelei Ionescu, directorul general al Raiffeisen Capital Investment. Transgaz derulează in perioada 26 noiembrie- 7 decembrie o ofertă publică iniţială in cadrul căreia se vor vinde 1,177 milioane de acţiuni, reprezentănd 10% din total, la un preţ de 191,92 lei pe acţiune.

Reprezentanţii companiei au declarat că oferta publică se aşteaptă să aducă in conturile companiei circa 67 milioane de euro, echivalentul investiţiilor din ultimul an derulate de companie. Steven van Groeningen, preşedintele Raiffeisen Bank a precizat că aceasta este prima ofertă publică in care se tranzacţionează şi drepturi de alocare. Un astfel de drept se achiziţionează o dată cu acţiunea cumpărată şi reprezintă posibilitatea tranzacţiona acţiunea respectivă in numai şapte zile de la cumpărarea acţiunilor, iar in februarie, cănd Transgaz va sosi la bursă, proprietarii de drepturi de alocare devin automat proprietarii acţiunilor respective. Data alocării acestora este 11 decembrie, plata pentru ele se va face in 14 decembrie, iar tranzacţionarea drepturilor de alocare poate incepe in 19 decembrie. Investitorilor mari (fonduri de pensii private, fonduri internaţionale, companii, societăţi de investiţii) li s-a rezervat un procent de 60% din oferta publică, iar aceştia trebuie să cumpere acţiuni de minim 0,5 milioane lei. Pentru micii investitori s-a rezervat un procent de 40% din oferta iniţială, iar aceştia trebuie să subscrie minim 11 acţiuni, adică de cel puţin 2.112,12 lei. Se aşteaptă ca oferta să aibe un succes asemănător celui de anul trecut de la Transelectrica, mai ales că Transgaz este implicată in proiectul Nabucco, ce va transporta gazele naturale din regiunea Mării Caspice pănă la Baumgartden, in Austria. Acţiunile Transelectrica au pornit la tranzacţionare anul trecut in data de 29 august 2006 la un preţ de 16 lei pe acţiune iar acum o acţiune valorează 32,2 lei, avănd un randament de peste 200%.

Şi Oil Terminal, operatorul terminalului petrolier de la Constanţa este prezent pe bursă şi are drept acţionar majoritar statul, prin AVAS, care deţine 59,62% din acţiuni. Alte companii din sectorul energetic listate pe bursa bucureşteană sunt Petrom, Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Well Services, Energopetrol, Rafinăria Astra Romănă şi Petrolexportimport, fără a lua in considerare companiile listate pe RASDAQ.

   Â

×