x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Viitorul Europei se afla in Romania"

"Viitorul Europei se afla in Romania"

22 Mai 2005   •   00:00

"Gasiti viitorul Europei aici!". Acesta este sloganul pe care fostul presedinte american Bill Clinton il propune Romaniei in constructia reputatiei sale. Clinton s-a aflat sambata in Bucuresti pentru lansarea cartii "Viata mea" si pentru a vorbi despre "brandul de tara" in cadrul evenimentului Beyond Borders 2005, organizat de revista Saptamana Financiara.



  • de OANA STANCU, VALI BLANARU, IRINA CRISTEA

  • SFAT. Fostul presedinte al SUA, Bill Clinton, le-a spus participantilor la conferinta Beyond Borders ca imaginea tarii trebuie sa fie vanduta intai romanilor
    Jovial, fara a trece insa pragul unei seriozitati pe care o impune si celor din jur, William Jefferson Clinton, cel de-a 42-lea presedinte american, a vorbit sambata seara unei asistente formate din oameni politici, oameni de afaceri, specialisti in marketing si jurnalisti, despre importanta imaginii de marca a unei tari. Au fost acolo primul ministru Calin Popescu Tariceanu, presedintele PSD Mircea Geoana, presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, impreuna cu fiica sa, Camelia, coorganizator prin revista Saptamana Financiara pe care o patroneaza, consilierul prezidential Claudiu Saftoiu, fostul presedinte Emil Constantinescu, ministrul economiei Codrut Seres, primarul Capitalei, Adriean Videanu, Petre Roman impreuna cu sotia si cele doua fiice, prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, fostul sef al SRI Virgil Magureanu, omul de afaceri Dinu Patriciu si multi altii.

    IMAGINE. "Spuneti lumii: Uite, asta nu stiti despre Romania si v-ar putea fi de folos! Poate aveti cele mai bune motivatii pentru investitori, poate aveti o piata de capital buna...Faceti-va o marca, dar vindeti-o mai intai propriilor conationali. L-am intrebat pe presedintele Basescu astazi daca ar trebui sa spuna repede o sintagma despre Romania care ar fi aceea. Noul tigru al Europei, mi-a raspuns. Eu m-am gandit: ce ati zice de «Gasiti viitorul Europei aici!». Ei, ce ar fi daca toata lumea ar crede ca Romania e viitorul Europei? Daca 98% dintre romani ar fi convinsi de asta si ceilalti ar crede acest lucru, iar investitiile straine si economia vor creste. In constructia unei marci, asta e important: nu conteaza daca nu o crede nimeni altcineva, important este sa o crezi tu. Altfel cum credeti ca se vand toate produsele de care initial nu a auzit nimeni", i-a sfatuit Clinton pe romani. Ce-ar fi, a sugerat el, daca s-ar face o discutie nationala in care fiecare roman sa se gandeasca la tara lui si sa vina cu o imagine, un simbol despre cum ar vrea sa fie perceputa Romania in exterior?

    CE E O MARCA? Aceasta imagine ar trebui sa transmita un lucru bun, corect si orientat spre viitor. "Trebuie sa va diferentiati de tarile din jur, dar nu faceti campanie negativa. Nu spuneti lucruri rele despre ceilalti, ci lucruri bune despre voi. Daca oamenii continua sa creada ca sunteti necizelati, ca ati trecut prin dictatura aia oribila, cum sa faceti afaceri cu lumea moderna", a spus fostul presedinte SUA, provocat de Mircea Geoana la o discutie despre cum sa scapam de imaginea pe care Romania o are post-Ceausescu.

    DEZVOLTAREA ECONOMIEI. Clinton considera ca intr-o economie libera firmele trebuie sa aiba sanse egale, sa inceapa usor o afacere astfel incat odata cu dezvoltarea ei sa apara noi locuri de munca. El a spus ca politica economica trebuie sa fie potrivita stadiului de dezvoltare al unui stat. "FMI a tins sa adopte o masura unica pe care sa o aplice tuturor statelor: deficitul trebuie sa fie mic, reduceti cheltuielile. Acesta politica a devenit mai flexibila deoarece trebuie sa te raportezi la situatia statelor monitorizate. Raspunsurile sunt diferite la problemele Romaniei si ale Boliviei de exemplu", a spus fostul presedinte american. El considera ca deficitul bugetar sub 1% impus de FMI in negocierile cu Romania este unul foarte strans care nu permite dezvoltarea economiei. "Un deficit atat de strans sufoca economia. Eu prefer o viziune mai flexibila. Smecheria e sa nu fiti atat de relaxati astfel incat oamenii de afaceri sa nu aiba incredere sa vina aici, sa gasiti combinatia ideala intre investitii si disciplina fiscala", a concluzionat fostul presedinte.

    INTALNIRI CU PERSONALITATI
    DISCUTII. Clinton alaturi de Camelia Voiculescu, actionar la Saptamana Financiara, organizatorul seminarului si Dan Voiculescu, seful Partidului Consevator
    Bill Clinton s-a aflat sambata la Bucuresti doar pentru o jumatate de zi. Aeronava care l-a adus a aterizat pe Aeroportul Baneasa in jurul orei 15:00, ora tinuta in mare secret de catre fortele de securitate americane si romane. Insotit de fiica sa Chelsea, Clinton l-a vizitat pe presedintele Traian Basescu, unde a intarziat o ora si un sfert fata de doar 30 de minute cat erau programate pentru aceasta intalnire. A vorbit cu Basescu despre nevoia de securizare a Marii Negrei despre relatiile Romaniei si Ucraina si Moldova, dar si despre Rusia. La Palatul Parlamentului, inainte de conferinta, fostul presedinte a avut o scurta receptie cu oamenii politici si de afaceri, la care au participat circa 50 de persoane. In sala il asteptau 400. Clinton si-a confirmat reputatia de bun orator, dar si stilul degajat: bea apa din sticla, nu din paharul plin aflat langa ea, sta in fotoliu relaxat si isi asezoneaza povestirea cu poante.

    COADA LA AUTOGRAFE
    Cu 45 de minute intarziere si o costumatie de soim al patriei (dar pe invers, mai precis camasa albastra si cravata portocalie), dar si in costum negru de ginerica tomnatic, ex-presedintele american Bill Clinton si-a facut aparitia la libraria Diverta de la Plaza Romania, unde si-a lansat cartea "Viata mea". Dedicata mamei sale, sotiei, fiicei si bunicului si aparuta la Editura RAO in conditii grafice cu totul deosebite, "Viata mea" ("My life", in original) este o carte autobiografica, scrisa cu onestitate. Bunele si relele, stiutele si nestiutele, doritele si nedoritele, toate-s prezente in cele aproape o mie de pagini ale volumului. Oricine poate citi cartea daca scoate din buzunar 749.000 lei, dar nu fitecine are privilegiul ca Bill Clinton sa-i stranga mana si sa-i dea un autograf pe exemplarul tocmai achizitionat. Asa s-au gandit si aceia care au intrat in posesia unui bon valoric a carui suma e cea de mai sus. Au stat la coada ore in sir, cuminti, asteptandu-l pe William Jefferson Clinton. Emotionati, dar mai ales emotionate. Gatuita de strangerea de mana si de autograful proaspat postat pe carte, o fata si-a revenit brusc, intrebata fiind de ce n-a sarit sa-si pupe idolul: "Nu cred ca era voie. Si chiar daca era, n-as fi facut-o, ca de-aproape arata supernaspa!" Cladirea Mall-ului nou, supersecurizata, a atras multi curiosi care au fost goniti de fortele de ordine la o distanta considerabila de locurile pe unde puteau patrunde, constituind un posibil pericol pentru oaspetele de peste Ocean. Cine pasea in librarie trecea prin filtre identice cu acelea de pe aeroporturi. (Claudia Daboveanu)

    PREGATIRI
    Bill Clinton a fost invitat sa ia parte la evenimentul organizat de Beyond Borders inca din toamna anului trecut. Sosirea sa in Romania a fost intarziata, pe de o parte, de stabilirea comunicarii dintre organizatori si firma care il reprezinta pe fostul presedinte si care ii negociaza si stabileste, practic, agenda atunci cand este vorba de participarea la astfel de conferinte. A urmat insa interventia chirurgicala pe cord la care Clinton a fost supus in luna octombrie si care a necesitat o lunga perioada de recuperare. De altfel, fostul sef al Casei Albe a suferit cea mai recenta operatie chiar in urma cu doua luni, o procedura necesara uneori dupa un by-pass.

    Discutiile intre partea romana si cea americana au durat luni intregi, americanii fiind informati asupra celor mai minore detalii ale pregatirii evenimentului. Al 42-lea presedinte al SUA trebuia sa fie insotit la Bucuresti nu doar de fiica sa, Chelsea, ci si de sotia sa, senatorul Hillary Clinton. Sosirea acesteia a fost insa contramandata in ultima clipa, din motive necunoscute, dupa cum ne-au spus surse apropiate organizatorilor.
    ×