x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vin bun în an de criză

Vin bun în an de criză

de Florina Zainescu    |    26 Aug 2009   •   00:00
Vin bun în an de criză

Veşti bune pentru iubitorii licorii lui Bachus: 2009 va fi unul dintre cei mai buni ani viticoli din această decadă. Specialiştii estimează că recolta de struguri 2009 va fi una bună şi chiar foarte bună din punct de vedere calitativ.



"Volumul, chiar dacă nu este foarte ridicat, este peste media ultimilor ani", potrivit unui raport preliminar realizat de distribuitorul şi exportatorul de vinuri Provinum. "Va fi una dintre cele mai bune recolte din această decadă", susţin autorii raportului.

VREMEA A ŢINUT CU PODGORENII
Condiţiile climaterice, cu excepţia câtorva îngheţuri târzii şi a unor furtuni însoţite de căderi de grindină fără efecte majore în Oltenia sau Dealu Mare, au fost favorabile obţinerii unei recolte bune de struguri, cu fructe sănătoase şi o excelentă acumulare de zahăr în boabe. "În Tulcea, de exemplu, a plouat mai mult decât în alţi ani, motiv pentru care producţia de struguri va fi mai mare. La fel s-a întâmplat şi la Huşi, unde se aşteaptă o producţie cu 15%-20% mai mare decât în anii trecuţi", a declarat Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV)".

Vorbim despre producţii de circa 8.000 kg/ha pentru soiurile albe, mai mici pentru Sauvignon şi Chardonnay - 6.000 kg/ha, şi de 7.000 kg/ha pentru cele roşii, mai scăzute pentru Cabernet Sauvignon - 5.000 kg/ha. Producţia medie de struguri în 2009 va fi de 6.534 kg/ha, superioară celei din 2008 - 5.984 kg/ha - sau din 2007, când s-au obţinut 5.310 kg/ha. În total, din viile ţării se vor aduna circa 1.162.562 tone de struguri anul acesta, cu circa 13,5% mai mult decât anul trecut. Struguri care vor fi transformaţi în circa 6,3-6,5 milioane hectolitri de vin, potrivit estimărilor PNVV.

"Acest volum este peste media naţională din ultimii ani, de 5,5 milioane de hectolitri", a explicat Ovidiu Gheorghe. El a ţinut să precizeze că anul viticol bun nu i se datorează numai vremii: investiţiile importante făcute în ultimii ani în vii încep să-şi arate roadele. "Investiţiile  ajută nu numai la creşterea randamentului economic, ci şi la obţinerea unui cost de producţie bun şi a unor vinuri de calitate superioară. Investiţiile ne vor ajuta să ne recâştigăm locul în Europa în acest domeniu", a adăugat directorul general al PNVV.

PREŢURI MICI
Cum şi 2008 a fost un an viticol bun, consumul domestic de vin a scăzut şi exporturile au fost slabe, viticultorii intră în recolta 2009 cu cantităţi relativ mari de vin în pivniţe. După ce deficitul de struguri şi producţia mică de vin din 2006 şi 2007 au determinat majorarea preţurilor până la niveluri-record atât pentru struguri, cât şi pentru vinurile varietale, în a doua jumătate a lui 2008 şi în prima parte a acestui an preţurile s-au stabilizat şi chiar au scăzut puţin, într-un efort al podgorenilor de a scăpa de stocurile acumulate anul trecut.

Producţia mare de struguri şi existenţa stocurilor de vin au determinat un dezechilibru al raportului cerere-ofertă în favoarea cererii. Ceea ce este în avantajul consumatorilor. Însă situaţia nu-i avantajează pe micii podgoreni independenţi, iar preţul oferit de vinificatori pentru struguri se va situa sub nivelul din 2008. Va fi o piaţă a cumpărătorului, în care vinificatorii se situează pe o poziţie de forţă, impunându-şi preţurile în faţa unor cultivatori slabi şi divizaţi.

×
Subiecte în articol: economic