Lucrătorii noştri pleacă în Vest, iar forţa de muncă din Asia asaltează România, unde bugetarii câştigă mult mai bine decât angajaţii din sectorul privat. Atât discrepanţele de salarizare cât şi cele două “migraţii” vor creşte anul acesta, după cum anticipează instituţiile guvernamentale şi specialiştii în resurse umane. Suntem, de departe, ţara cu cel mai mare raport între salariul mediu din administraţia publică şi cel mediu în economia naţională din UE: 1,65, faţă de media comunitară de 1,18.
Angajaţii din mediul privat sunt mai mulţi, dar mai prost plătiţi decât cei din sectorul public, iar în anii următori , diferenţele de retribuire vor creşte.
România are un raport de 1,65 între salariul mediu din administraţia publică şi cel mediu pe economia naţională, indică un studiu realizat de analistul financiar Iancu Guda, pe baza datelor de la Eurostat şi Consiliul Fiscal. După acest criteriu, suntem pe primul loc în Uniunea Europeană, care are un raport mediu de numai 1,18. Pe a doua poziţie în acest clasament figurează Italia, la distanţă mare de noi (1,39), iar pe locul trei Portugalia (1,35), în timp ce la polul opus se situează ţări cu raport sub-unitar, unde bugetarii câştigă mai puţin decât salariul mediu pe economie – Franţa (0,96), Lituania (0,98), Finlanda (0,98).
Numărul bugetarilor din România se ridică la 928.000 (fără a lua în calcul angajaţii din structurile de interne, apărare, servicii de informaţii), conform Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză pe anul trecut. Este important de precizat că numărul acesta se află în creştere, în condiţiile în care aproape toate primăriile din ţară fac angajări. Astfel de bugetari au un salariu mediu lunar brut de 5.337 lei. În domeniul privat activează 4,2 milioane de persoane, cu un salariu mediu brut de 4.052 de lei.
Prognozele pentru 2019 vizează un salariu mediu de 5.951 lei la bugetari şi 4.361 lei la privaţi, iar cele pentru 2020 – de 6.314 lei, respectiv 4.695 lei.
Angajat de la stat la privat, niciodată! Invers, e buluc
Specialistul în resurse umane George Butunoiu ne spune că angajaţii de la stat şi cei din companiile private sunt două lumi complet diferite şi foarte bine separate, şi rar se întâmplă să se facă treceri de la una la alta.
Iar “aceste treceri rare care se fac nu sunt simetrice: angajaţii din companii private trec la stat tot ca angajaţi, si mulţi alţii ar vrea să facă asta, însă nu sunt atâtea locuri pe câţi doritori sunt”, afirmă Butunoiu. Însă invers, cei mai mulţi dintre cei de la stat trec în privat ca antreprenori, fie cu totul, sau, cel mai adesea, rămânând angajaţi la stat, dar derulând şi afaceri private proprii, explică recrutorul.
Mult mai rar se întâmplă ca un angajat la stat să treaca în privat tot ca angajat, si asta pentru ca niciuna dintre “părţi” nu prea doreşte asta. Nici angajaţii, dar nici angajatorul privat nu e prea dornic să-i primească în firmă pe cei veniţi din sectorul public. “În cei aproape 30 de ani de când fac recrutare, nu s-a întâmplat nici măcar o singură dată să angajez pe cineva de la stat la o companie privată. Nici măcar pe short sau pe long-list nu au ajuns”, spune George Butunoiu.
Posibile concedieri în instituţiile publice
Experţii din domeniu confirmă anticipările Comisiei de Prognoză în ce priveşte evoluţia salariilor, dar nu exclud posibilitatea ca unii bugetari să îşi piardă locurile de muncă.
Ea crede că în mediul privat, deşi există multe joburi vacante, nu vor fi creşteri salariale spectaculoase, “pentru că managementul nu doreşte un astfel de semnal în piaţă”.
În acelaşi timp, mediul privat din România se pregăteşte să atragă tot mai mulţi lucrători din afara UE.
“Dacă până anul trecut, lucrătorii din spaţiul ex-comunitar nu puteau fi angajaţi în România decât pe salariul mediu pe economie (circa 4.100 lei brut), acum legea permite încadrarea acestora la salarii de minimum 2.080 lei, doar în construcţii pragul fiind de 3.000 de lei brut”, a arătat şi Mihaela Tudorancea, headhunter. Aceasta precizează că “avem acum un interes mare pentru joburile din România din partea muncitorilor din Vietnam, Thailanda, Tadjikistan”.
“Salariile din sectorul public au crescut mult peste capacitatea bugetului şi disproporţionat comparativ cu media din sectorul privat. Aceasta contribuie la creşterea datoriei publice, împovărând generaţiile viitoare” – Iancu Guda, preşedinte Asociaţia Analiştilor Financiar - Bancari din România
“Nu vor scădea salariile bugetarilor, cel puţin nu în perioada acestei guvernări, pentru că ar fi necesară o modificare de lege, ceea ce e greu de crezut că ar apărea într-un an electoral. Este posibil însă ca anul acesta să asistăm la concedieri în sectorul bugetar, pentru că se fac evaluări cu rapiditate” – Mihaela Tudorancea, headhunter
“Sunt diferenţe foarte mari între angajaţii, profilurile şi aşteptările lor, din
Bucureşti şi marile oraşe. Atractivitatea joburilor de la stat este foarte mare la nivelurile joase, cu calificare şi specializare redusă, şi scade odată cu creşterea specializării şi urcarea în ierarhia managerială” – George Butunoiu, headhunter