În condițiile ruperii relațiilor dintre Rusia și statele occidentale, ca urmare a războiului din Ucraina, economia țării a fost supusă la grea încercare în cursul anului trecut, după cum a recunoscut chiar liderul de la Kremlin.
Sancțiunile economice fără precedent impuse Moscovei de SUA, UE, Japonia, Canada, Australia au determinat Rusia să-și îndrepte relațiile comerciale către state din Asia, îndeosebi India și China, cu aceasta din urmă anunțând un "parteneriat fără limite".
Vladimir Putin a prezentat situația actuală a economiei țării la Forumul de la Sankt Petersburg, spunând că bugetul este echilibrat dar cheltuielile pentru apărare sunt foarte mari, având drept scop întărirea securității.
"Tendinţele macroeconomice pozitive se accelerează şi se consolidează", a spus acesta, precizând că PIB-ul a crescut cu 3,3% în aprilie 2023 și va mai crește cu circa 1% până în decembrie 2023, citând și prognoza FMI, de majorare cu 0,7%. Experții ruși spun că aceasta va fi mai mare, spre 1,5%-2%, ceea ce "va permite ţării noastre să îşi păstreze locul printre primele economii ale lumii".
"Am menţinut o politică bugetară şi monetară responsabilă, echilibrată. Combinaţia eficientă a acestora a făcut posibilă atingerea unor niveluri minime ale şomajului şi inflaţiei. Aceasta este acum mai scăzută în Rusia decât în multe ţări occidentale, atât din zona euro, cât şi din alte regiuni, cu un șomaj de 3,3%. Nu a fost niciodată atât de mic în toată istoria noastră", a mai spus președintele rus.