x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vlasov vrea CCIR cu orice preţ

Vlasov vrea CCIR cu orice preţ

de Daniela Ivan    |    08 Noi 2007   •   00:00
Vlasov vrea CCIR cu orice preţ
Sursa foto: DRAGOS ROBATZCHI/

Mihail Vlasov, preşedintele Camerei de Comerţ Iaşi, se foloseşte de toate părghiile pe care le are la dispoziţie pentru a pune măna pe patrimoniul Camerei de Comerţ şi Industrie a Romăniei (CCIR).

Mihail Vlasov, preşedintele Camerei de Comerţ Iaşi, se foloseşte de toate părghiile pe care le are la dispoziţie pentru a pune măna pe patrimoniul Camerei de Comerţ şi Industrie a Romăniei (CCIR). După ce a pierdut procesele civile, Vlasov a deschis o acţiune penală impotriva conducerii CCIR.

Serviciul de cercetări penale al Poliţiei Bucureşti s-a implicat in războiul dintre Mihail Vlasov, preşedintele Camerei de Comerţ Iaşi, şi conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie a Romăniei (CCIR), care durează incă din anul 2002. Asupra cercetărilor pe care Poliţia Bucureşti le intreprinde acum la CCIR s-a pronunţat deja Judecătoria sectorului 3. Aceasta nu i-a dat dreptate lui Vlasov, care s-a hotărăt să mute lupta din civil in penal mizănd, probabil, pe relaţiile pe care le are la Ministerul de Interne.

IMPLICARE. Printr-o solicitare adresată CCIR care nu poartă in clar numele celui care semnează (ci doar funcţia şi anume şef serviciu Cercetări penale şi ştampila instituţiei) se cer mai multe documente in original. Este vorba despre statutul Camerei, Procesul Verbal şi hotărărea Adunării Generale a Membrilor emise la data de 03.08.2006. Scopul acestei solicitări este definitivarea cercetărilor ce se efectuează la această unitate de poliţie in lucrarea penală nr. 164.575/31.10.2007. Documentele solicitate sunt menite să facă lumină intr-un caz asupra căruia Judecătoria sectorului 3, secţia civilă, s-a pronunţat incă din data de 23.08.2007. Este vorba despre procesul pe care Camera de Comerţ Iaşi, condusă de Mihail Vlasov, l-a pierdut in faţa CCIR.

CAUZA. Procesele amintite sunt legate de alegerile pentru conducerea CCIR, care au avut loc pe 3 august 2006, cănd Victor Babiuc a fost desemnat preşedinte al CCIR, post dorit de Vlasov. Gruparea din jurul lui Vlasov susţine că Adunarea Generală din 3 august 2006 nu a fost statutară şi că pe cale de consecinţă nici Victor Babiuc şi ceilalţi membrii aleşi in funcţii de conducere nu sunt aleşi legal. Problema este că Judecătoria Sectorului trei, Secţia civilă, s-a pronunţat prin Sentinţa civilă nr. 6798/23.08.2007 şi a respins cererea formulată de reclamata Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi. Insă Vlasov a luat-o de la capăt şi a mutat procesul din civil in penal, nevrănd să accepte situaţia.

CONFLICT. De numele avocatului şi omului de afaceri Mihail Vlasov se leagă un prim puci de preluare a conducerii CCIR in anul 2002. In data de 25 septembrie 2002, printr-o hotărăre declarată ulterior nestatutară, camerele teritoriale au solicitat separarea de camera Bucureştiului, iar Vlasov a fost ales preşedinte al aşa-zisei Camere de Comerţ a Romăniei. Au urmat doi ani de procese pe care Vlasov le-a pierdut. Cu toate astea, Vlasov a incercat să blocheze conturile CCIRB, să trimită instituţiilor interne şi internaţionale diverse documente semnate şi ştampilate de el in calitate de preşedinte al CCIR. Spre sfărşitul anului 2003, Vlasov s-a dat la fund la fel de brusc cum a şi apărut. A reapărut insă după alegerile din 2004. De atunci a reuşit să separe Camera Romăniei de Camera Bucureştiului, cu ajutorul lui Ovidiu Silaghi, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Satu-Mare, actualul ministru al IMM. Nu a reuşit insă să preia controlul asupra CCIR.

Miza: Romexpo

Grupul de interese din jurul liberalului Vlasov urmăreşte să pună măna pe zestrea Camerei Romăniei, respectiv acţiunile de la Romexpo, de la centrul de afaceri Prezident din Mangalia, dar şi sediul central al Camerei. Vlasov vrea să ia acest patrimoniu şi să-l impartă pe la camerele teritoriale, deşi acestea nu au contribuit cu nimic la crearea lui. Camerele teritoriale au oprit de-a lungul timpului la nivel local 95% din fondurile atrase şi doar 5% din bani erau trimişi către CCIRB.

daniela.ivan@jurnalul.ro

×