x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vor cotiza românii indirect la bugetul Austriei?

Vor cotiza românii indirect la bugetul Austriei?

24 Oct 2010   •   00:00

Cumperi benzină? Ai un credit? Felicitări, atunci tocmai ce ai cotizat câţiva eurocenţi la bugetul Austriei în cazul că societatea cu care ai contract este din ţara respectivă.



Ţara lui Mozart tocmai se pregăteşte să introducă taxe suplimentare pentru bănci şi companii petroliere într-o măsură care vizează reducerea deficitului bugetar cu 2,8 miliarde de euro sau 3,2% din produsul intern brut (PIB), potrivit Reuters.

Numit "taxă de solidaritate", noul bir va aduce anual la bugetul austriac 500 de milioane de euro pe an. Sursa citata notează că Erste Group, Bank Austria şi Raiffeisen sunt cele mai importante grupuri din Europa Centrală şi de Est.

Erste deţine în România grupul BCR, achiziţionat în 2006, iar Raiffeisen este al treilea jucător din România, după BCR şi BRD. Bank Austria este deţinută de Unicredit şi are în România sucursala Unicredit Ţiriac, rezultată din fuziunile HVB cu Unicredit şi cu Banca

Ţiriac. Este pe locul patru din România după active.

Problema care se pune este dacă taxa respectivă este pe activele din Austria sau pe grup consolidat. În prima variantă, consumatorii români nu au nici o legătură cu bugetul austriac. Situaţia se schimbă însă în cazul în care taxele respective sunt pe întregul grup, caz în care se aplică pe rezultatele consolidate profiturile din toate ţările unde este prezentă compania respectivă, inclusiv România.

Austria a naţionalizat în acest an băncile Kommunalkredit şi Hypo Group Alpe Adria şi a injectat cinci miliarde de euro în alte instituţii de credit. Potrivit Austria Press Agency, taxa suplimentară va priva băncile de 0,04%-0,08% din activele totale, în funcţie de mărimea fiecărei instituţii de credit.

Suplimentar, guvernul austriac vrea să crească taxele pentru sectorul petrolier şi pentru producătorii şi distribuitorii de ţigarete. OMV deţine în România Petrom, cea mai mare companie din ţara noastră. Petrom a obţinut în primele 6 luni un profit net de 1,53 miliarde de lei, de 4,6 ori mai mult decât în prima jumătate din 2009. Cei 350 de milioane de euro acontează circa 40% din profitul de 801 milioane de euro raportat de OMV pe primul semestru.

×
Subiecte în articol: economic