x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vosganian: Reducerea dobânzii de către BNR poate ajuta economia

Vosganian: Reducerea dobânzii de către BNR poate ajuta economia

01 Apr 2009   •   00:00
Vosganian: Reducerea dobânzii de către BNR poate ajuta economia
Sursa foto: /AFP

Fostul ministru de Finanţe, Varujan Vosganian, a declarat astăzi că un ajutor real pentru economie din partea Băncii Naţionale ar fi reducerea dobânzii de politică monetară, informează Agerpres.

'Dacă BNR vrea să ajute cu adevărat economia, trebuie să reducă dobânda de politică monetară', a declarat Vosganian înainte de o întâlnire a guvernatorului Băncii Centrale cu Comisiile de Buget Finanţe din cele două Camere ale Parlamentului.

Vosganian consideră că nu este suficientă reducerea rezervelor minime obligatorii, chiar dacă această măsură ar putea ajuta băncile comerciale. Banca Naţională a anunţat, marţi, eliminarea rezervelor obligatorii la valută, pentru pasivele cu scadenţă reziduală mai mare de doi ani.
Consiliul de Administraţie a decis ca perioada de aplicare pentru această măsură să fie 24 mai-23 iunie 2009. CA a decis şi menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 10,00 la sută pe an. Nivelul actual al ratei rezervelor minime obligatorii pentru celelalte pasive în lei şi valută a fost menţinut la 40 la sută la valută şi la 18 la sută la lei. Analiştii bancari consideră că măsura BNR este un paleativ, dar poate contribui la scăderea costurilor pentru băncile comerciale şi poate reprezenta o diferenţă de bani ce poate fi folosită pentru creditare. (V.A.)

×
Subiecte în articol: economic