x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Wirtschaftsblatt: Românii, împovăraţi de factura la gaz

Wirtschaftsblatt: Românii, împovăraţi de factura la gaz

de Istvan Deak    |    20 Mar 2012   •   11:40
Wirtschaftsblatt: Românii, împovăraţi de factura la gaz

“Romania a platit in ultimii ani opt miliarde de dolari pentru importurile de gaz. Numai in cursul ultimului an factura la gaz s-a dublat, ajungand la aproape 1,57 miliarde de dolari', scrie publicatia austriaca Wirtschaftsblatt.

Din 1992 incoace, de cand Romania extragea 21,6 miliarde de metri cubi de gaz – cu 50% mai mult decat consuma tara in prezent – productia proprie a scazut in mod constant, in schimb consumul a crescut, noteaza austriecii. Dintre cele 14,2 miliarde de metri cubi care s-au consumat, 10,85 miliarde au fost acoperite din productie proprie, restul fiind importat in special din Rusia, precizeaza sursa citata.

“Factura la gaz a Romaniei a fost incarcata de preturile din ce in ce mai ridicate ale gazului. In anul 2010, 1.000 de metri cubi costau 360 de dolari. In 2011, pretul a crescut la 442 de dolari, iar in 2012 este si mai rau, pretul crescand in continuare. In primele luni ale anului, pretul mediu pe mia de metri cubi a fost de aproximativ 493 de dolari', mai noteaza publicatia austriaca.
Potrivit Wirtschaftsblatt, situatia este agravata de faptul ca se lucreaza cu distribuitori intermediari, care au propria cota-parte, iar Romania plateste, astfel, cele mai mari preturi dintre toti clientii Rusiei. Autorul articolului reaminteste, in acest context, ca exista sperante ca situatia se va mai rezolva odata cu descoperirea zacamintelor de gaz de pe coasta Marii Negre, anunt facut anul acesta. “Subsidiara OMV-Petrom a descoperit, impreuna cu ExxonMobil un zacamant care ar putea acoperi consumul pe cativa ani al Romaniei. In plus, noteaza Wirtschaftsblatt, Romania ar putea redeveni un exportator de gaz.

×