x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Zborul dronelor va fi reglementat prin lege

Zborul dronelor va fi reglementat prin lege

de Adrian Stoica    |    25 Mai 2016   •   16:47
Zborul dronelor va fi reglementat prin lege
Sursa foto: seregalsv/Getty Images/iStockphoto

Codul aerian al României, care ar putea fi aprobat de Parlament în acest an, va legifera utilizarea dronelor, astfel încât acestea să nu pună în pericol siguranţa traficului aerian, a declarat, ieri, Ioan Chirea, şeful Autorităţii Aeronautice Militare, în cadrul conferinţei PRIA Aviation.

"În momentul de faţă există HG 912/2010, prin care se specifică că orice zbor în spaţiul aerian naţional trebuie să fie monitorizat. Acum acest lucru va fi cuprins în lege. Până acum era un proces mai greoi, dar acum va fi legiferată utilizarea dronelor. Este o problemă care frământă toate statele din Europa, iar creşterea acestor aeronave fără pilot este fără precedent, iar opinia mea este că acest sector se va dezvolta în continuare", a adăugat şeful Autorităţii Aeronautice Militare.

El a susţinut că, în cazul utilizării dronelor, este foarte importantă existenţa unui aviz de zbor pentru siguranţa aeriană, astfel încât aeronavele care zboară în zona respectivă să ştie că acolo sunt utilizate astfel de aparate.

Teoretic, proprietarii de drone sunt obligaţi să anunţe autorităţile aeronautice când ridică de la sol aparatele, dar în practică acest lucru nu se respectă

×