x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ziua plăţii pentru Rompetrol

Ziua plăţii pentru Rompetrol

29 Sep 2010   •   00:00
Ziua plăţii pentru Rompetrol
Sursa foto: Jurnalul Foto/

Mâine este data la care expiră termenul de şapte ani până la care grupul Rompetrol trebuie să îşi plătească şi restul de bani din datoria totală de 570 de milioane de euro către statul român.



"Avem un plan bine organizat, care va fi dezbătut miercuri în Guvern, în funcţie de ce va face Rompetrol. Noi vrem să recuperăm banii, nu să-l prezentăm în presă", a declarat pentru Jurnalul Naţional Sorin Blejnar, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Statul are în vedere un mix de măsuri în cazul în care Rompetrol nu-şi va răscumpăra integral obli­ga­ţiunile, ne-au declarat surse care cu­nosc detaliile operaţiunii. Se vor vinde o serie de active minore ale Rompetrol şi, în paralel, statul doreşte să primească pentru o parte a datoriei combustibili, atât benzină, cât şi păcură pentru iarna următoare, au specificat sursele, urmând să se continue tratativele. De asemenea, a fost contactat la nivel diplomatic Kazahstanul în problema aceasta.

Blejnar declara anterior, la 13 septembrie, că dacă Rompetrol nu-şi va plăti datoria se va trece la executare silită. Până acum, Rompetrol a plătit în luna august 54 de milioane de euro, iar pentru restul, adunarea generală a votat convertirea în acţiuni.

Practic, statul român şi grupul kazah de stat sunt într-un război total: autorităţile vor bani pentru a nu periclita deficitul convenit cu Fondul Monetar Internaţional, deja dat peste cap de inundaţiile din această vară şi de faptul că estimata creştere economică pentru acest an nu se va realiza. Raportat la câştigul mediu net de 1.428 de lei, anunţat de Institutul Naţional de Statistică (INS) pentru luna mai, datoria de 516 mi­lioane de euro ar însemna la cursul de 4,26 de lei de ieri nu mai puţin de 1.539.327 de salarii medii din România. Sau 2.854.753 de pensii medii din ţară, dacă e să luăm în calcul pensia medie de 770 de lei din luna august, afişată de Ministerul Muncii pe propriul site. Împărţind acest număr la cele 12 luni ale anului aflăm chiar că datoria Rompetrol ar putea acoperi lunar 237.896 de pensii medii timp de un an.

Fiind scadentă în acest an, Guvernul a inclus recuperarea datoriei respective în bugetul de stat. Iniţial, oficialii kazahi declarau că grupul îşi va achita obligaţiile. "În ceea ce pri­veşte datoriile grupului, datorii transformate în obligaţiuni care au termen de răscumpărare în 2010, vom plăti tot. Nu avem nici o problemă", de­clara la 6 octombrie 2008 la As­tana, în Kazahstan, Temirlan Shai­merdenov, directorul executiv al Trade House KazMunaiGaz. Ra­fi­nă­ria Petromidia era şi atunci pe pier­deri, ca şi acum. Rompetrol Rafinare a avut în primul semestru afaceri consolidate în creştere cu 24%, la 1,76 miliarde de dolari, şi pierderi de 119 milioane de dolari, mai mari cu 72%. Ultimul an în care grupul a înregistrat profit a fost 2005, cu un câştig net de 76,3 milioane de dolari.

Acum Rompetrol controlează 99% din capitalul Petromidia. În cazul în care statul ar prelua restul da­toriei, ar ajunge să deţină în jur de 44% din acţiuni, kazahii menţinând ma­joritatea. Dar dacă ar vinde ac­ţiunile respective pe bursă la actualele cotaţii, unde kazahii au drept de preempţiune, statul ar suferi o pagubă de circa 200 de milioane de euro.
În urmă cu câteva săptămâni, ANAF a instituit sechestru asigurător asupra unor terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare (RRC), precum şi asupra participaţiilor în filialele sale, ca măsură de precauţie împotriva înstrăinării de către companie a unor active în perioada imediat următoare. Cabinetul Adrian Năstase a transformat datoriile istorice ale Petromidia în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani.

×
Subiecte în articol: economic