x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Elan Schwartzenberg încearcă să împiedice preluarea Realitatea TV de către Sebastian Ghiţă prin intermediul CNA

Elan Schwartzenberg încearcă să împiedice preluarea Realitatea TV de către Sebastian Ghiţă prin intermediul CNA

04 Oct 2011   •   09:35
Elan Schwartzenberg încearcă să împiedice preluarea Realitatea TV de către Sebastian Ghiţă prin intermediul CNA

Chiar daca au negat, cu obstinatie, existenta unui conflict intre ei, Elan Schwartzenberg, patronul Realitatea Media -care detine licenta de emisie Realitatea TV- si Sebastian Ghita, patronul Asesoft -firma care managerizeaza Realitatea TV- se lupta, deschis, pentru controlul postului de televiziune.

Ultima mutare in partida strategica dintre cei doi oameni de afaceri ii apartine lui Elan Schwartzenberg, care a cerut Consiliului National al Audioviziualului (CNA) sa nu autorizeze infiintarea unui nou post de televiziune in sediul Realitatea TV sau utilizand patentele televiziunii.

'Realitatea Media SA este titulara mai multor marci care au in componenta cuvintele Realitatea sau RTV', se spune in solicitarea Rovigo - administratorul judiciar al Realitatea Media, citata de paginademedia.ro.

E probabil ca Rovigo sa se refere la firma Ridzone Computers, din Targu Jiu, care detine o licenta pe numele RTV si in spatele careia se presupune ca ar fi Sebastian Ghita.

A urmat un schimb de declaratii cu amenintari voalate reciproce intre Schwartzenberg si Ghita.

CNA, arbitrul conflictului, sta in expectativa, asteptand sa se clarifice situatia actionariatului la RTV Targu Jiu.

Rasvan Popescu, presedintele CNA, a declarat, pentru Jurnalul National ca sesizarea Rovigo (Realitatea Media) nu va fi discutata in Consiliul CNA. 'Deocamdata, lipseste obiectul discutiei, fiindca nu exista o solicitare in sensul in care este redactata sesizarea Realitatea Media. Nimeni nu a solicitat sa emita programe tv, in numele altui post, din studio-ul Realitatea TV'.

Intrebat daca nu este suficient faptul ca exista o licenta de emisie acordata unui post cu numele RTV, initiale la care face trimitere Rovigo, ca fiind marca inregistrata a Realitatea Media, Rasvan Popescu a replicat: 'Exista o licenta pentru un post RTV la Targu Jiu si unul la Galati. Dar acestea sunt licente vechi, iar noua ni se solicita sa nu acordam licente noi'. La insistentele noastre, legate de faptul ca 95% dintre angajatii Realitatea TV au fost trecuti pe firma RTV Satellite Net, Popescu a precizat ca aceste informatii trebuie verificate: 'Nu avem informatii care sa certifice ca exista o legatura intre RTV din Targu Jiu si Realitatea TV. La RTV e o schimbare de actionariat. Trebuie sa vedem, mai intai, cine sunt noii actionari si noii administratori', conchide presedintele CNA.

Ce a cerut Realitatea Media la CNA

Conform paginademedia.ro, administratorul judiciar al Realitatea Media (Rovigo) a depus la CNA o adresa prin care cere sa se respinga 'cereri de autorizare a realizarii si difuzarii unui serviciu de programe TV apartinand unui alt titular de licenta decat Realitatea Media, in cazul in care amplasamentul sursei programului (spatiile redactionale si de productie, respectiv studioul TV) se afla in spatiile in care functioneaza postul de televiziune REALITATEA TV'.

Documentul citat de paginademedia.ro spune ca Realitatea Media nu si-a dat niciun acord pentru ca sigla sau insemnele postului sa fie folosite de altcineva.

'Realitatea Media SA este titulara mai multor marci care au in componenta cuvintele Realitatea sau RTV, iar aceste marci sunt inregistrate pentru clasele de produse/servicii care includ programe si emisiuni de radio si televiziune, site-uri web si publicitate; este de asemenea, de necontestat faptul ca aceste marci au devenit notorii in Romania ca urmare a utilizarii si promovarii lor de catre Societate; in acest sens O.S.I.M a respins recent cererile formulate de terte persoane pentru inregistrarea unor marci care aveau in componenta aceste cuvinte.'

“Realitatea Media SA nu si-a exprimat sub nicio forma acordul pentru utilizarea de catre vreun tert a denumirii serviciilor sale de programe ori a marcilor, siglelor sau a altor asemenea active intangibile.

Va solicitam pe aceasta cale sa analizati cu deosebita atentie orice astfel de solicitari si sa nu autorizati inceperea difuzarii unui serviciu de programe TV care ar intruni una sau mai multe dintre conditiile enuntate mai sus. In considerarea solicitarii formulata prin prezenta adresa va rugam sa aveti intelegerea deplina a faptului ca o decizie de autorizare a unui astfel de serviciu de programe TV ar constitui premisa pentru incalcarea legii de catre radiodifuzorul respectiv.

O decizie de autorizare emisa intr-o asemenea cauza de membrii CNA ar deschide practic calea pentru savarsirea unor fapte de concurenta neloiala de genul celor precizate anterior, pentru ca este de domeniul evidentei ca numai in asemenea scopuri ar putea fi formulata o solicitare de autorizare a difuzarii unui serviciu de programe care ar semana pana la identitate cu serviciul de programe REALITATEA TV si care ar fi difuzat din acelasi amplasament din care este difuzat serviciul REALITATEA TV, avand ca rezultat producerea unei stari de confuzie atat asupra publicului cat si asupra clientilor de publicitate', se arata in document.

Sebastian Ghita si-a asigurat angajatii ca nu infiinteaza un post concurent

Nu mai departe de vineri, Sebastian Ghita i-a asigurat pe angajatii Realitatea TV ca nu intentioneaza sa lanseze un post de televiziune paralel cu Realitatea TV. El a precizat ca a trecut 95% dintre angajatii Realitatea Media pe firma RTV Satellite Net, pentru a asigura plata salariilor. Cei 5% care nu au semnat cu RTV sunt cei 'ale caror performante nu le-am apreciat', a spus Ghita, conform paginademedia.ro

Afirmatia lui Ghita a raspuns acuzelor unuia dintre producatorii postului tv, Gabriel Bugnar, care declarase, cu cateva zile inainte, ca 'Sebastian Ghita incearca sa fure Realitatea TV'.

Razboiul declaratiilor

Sebastian Ghita: Suntem oricand pregatiti sa mentinem emisia produsului media Realitatea TV

Sebastian Ghita, managerul Realitatea TV, a declarat pentru MEDIAFAX ca este oricand pregatit sa mentina emisia produsului media Realitatea TV, precizand ca el este responsabil fata de jurnalistii de la acest post, in conditiile in care situatia Realitatea Media "nu a fost si nu este una fericita".

'Contractul meu de management mai are inca patru ani valabilitate. A trecut un an si cele doua obiective majore din contract, respectiv plata salariilor la timp, precum si cresterea ratingului statiei, au fost atinse. Sunt extrem de multumit de rezultatele echipei de management. Actionarii companiei au decis intrarea in insolventa a acestei companii. Cererea a fost depusa de dansii. La acest moment, se strang datele pentru constituirea masei credale. Toti cei care avem de recuperat bani din companie vom deveni creditori. Compania va fi sub supravegherea administratorului judiciar si a administratorului special. Contractul de management nu poate fi atins. In continuare, numai instanta poate sa se pronunte asupra relatiilor comerciale dintre Asesosft si Realitatea Media', a declarat Sebastian Ghita.

Potrivit lui Ghita, "credibilitatea companiei este extrem de importanta si toti cei responsabili fata de aceasta companie trebuie sa actioneze in interesul companiei". "Piata de publicitate este extrem de sensibila, iar cei care vor prejudicia prin actiunile lor compania pot ajunge sa raspunda in fata legii. De aceea, cred ca orice adrese, actiuni si discutii in jurul companiei trebuie realizate cu tact si cu mult discernamant", a spus Ghita.

Intrebat daca doreste sa isi lanseze propria televiziune, Sebastian Ghita a spus: "Situatia companiei Realitatea Media nu a fost si nu este una fericita. Eu sunt responsabil fata de cei 800 de jurnalisti care lucreaza la acest produs media. Daca cineva doreste sa creeze probleme acestui produs media sunt mai mult decat pregatit sa-mi indeplinesc obligatiile. Aceasta televiziune (Realitatea TV) va functiona in ciuda tuturor opozitiilor care pot veni din neintelegeri ale situatiei, din graba sau din nestiinta. Eu am un contract cu aceasta companie (Realitatea Media, n.r.) care vizeaza anumite produse media. Eu nu sunt responsabil de soarta companiei. Eu gestionez aceste produse media. Ce se intampla cu Money Channel, ce se intampla cu money.ro, ce se intampla cu alte produse media ale companiei sau ce se intampla cu compania nu e treaba mea. Suntem oricand pregatiti sa mentinem emisia produsului media Realitatea TV".

Schwartzenberg: Cei ce vor sa aduca prejudicii Realitatea vor fi trasi la raspundere, civil si penal

Elan Schwartzenberg, a declarat pentru MEDIAFAX ca va face toate demersurile legale pentru a-si proteja afacerea si toate persoanele care vor incerca sa aduca prejudicii grupului Realitatea vor fi trase la raspundere atat civil, cat si penal.

"Ca orice proprietar al oricarei afaceri consider natural, normal sa fac toate demersurile pentru a-mi proteja afacerea si proprietatea; drept care, oricare persoane vor incerca sa aduca prejudicii grupului Realitatea trebuie sa ia in considerare ca voi utiliza toate mijloacele legale pentru a-mi proteja ce-mi apartine si automat a-i trage la raspundere atat civil, cat si penal", a spus Elan Schwartzenberg.

El nu a precizat daca actiunea sa vizeaza o persoana sau o societate anume, insa a spus ca doua firme de avocatura analizeaza cine a adus prejudicii grupului Realitatea.

"Am doua firme de avocatura, una din Romania si una din Israel, care analizeaza cine si ce prejudicii a adus grupului Realitatea in aceasta perioada si care au mandat de la mine sa traga la raspundere in orice fel, civil sau penal, orice personala care a adus sau a incercat sa aduca prejudicii grupului", a mai spus Elan Schwartzenberg.

Potrivit lui Elan Schwartzenberg, pe 1 octombrie a inceput procesul de mutare a Realitatea Media in noul sediu. "Sunt convins ca, pana in jurul datei de 1 noiembrie, vom putea incepe emisia din noul sediu. Toti cei care inteleg ca aceasta actiune este o actiune normala si legala si apartin grupului Realitatea sunt bineveniti in noul proiect. Celor care au planuri proprii diferite de acesta le urez succes, dar le reamintesc ca, daca vor incerca sa perturbeze in vreun fel dreptul la proprietate, ii voi trata ca atare, de fapt cum trebuie tratat orice infractor", a mai spus Elan Schwartzenberg.

Cine detine licenta pentru RTV

Pe de alta parte, in trecut, CNA a acordat doua licente audiovizuale: o licenta prin retele de comunicatii RTV Galati (detinuta de societatea RTV Partener Media SRL, ai carei asociati sunt: Stancu Aurel - asociat principal - 70% si Caramaliu Gabriel Bogdan - 30%) si o licenta prin satelit RTV din Targu Jiu (detinuta de societatea Ridzone Computers SRL, ai carei asociati sunt: Raitaru Ionut Daniel - asociat principal - 95% si Raitaru Maria Madalina - 5%).

Potrivit documentelor depuse la CNA, Sebastian Ghita - managerul Realitatea TV - nu apare in actionariatul niciunui post de televiziune.

Insa documentul transmis CNA de Rovigo a fost facut public in contextul in care presa a scris in ultima perioada ca Sebastian Ghita ar intentiona sa lanseze o televiziune cu denumirea RTV, care ar urma sa foloseasca o parte din echipa de la Realitatea TV.

Sebastian Ghita, cel care controleaza grupul de firme Asesoft, a preluat managementul Realitatea Media in octombrie 2010. Compania Asesoft a anuntat atunci ca intentioneaza sa faca o investitie de 75 de milioane de euro in urmatorii cinci ani in grupul controlat la acel moment de Sorin Ovidiu Vintu.

Dupa mai multe luni de conflict intre Sorin Ovidiu Vintu si Sebastian Ghita, omul de afaceri Elan Schwartzenberg a anuntat, pe 29 aprilie, ca a cumparat 91% din actiunile la Bluelink Comunicazione, actionarul majoritar al Realitatea Media, omul de afaceri detinand in prezent 82% din grupul media. Ulterior, copiii lui Sorin Ovidiu Vintu au anuntat ca ca tatal lor nu mai este asociat in niciun fel in aceasta afacere.

Plecari de la Realitatea TV

Cosmin Stan si Emma Zeicescu, prezentatori ai jurnalului 'Lifetime News' de la Realitatea, difuzat zilnic intre 14.00 si 16.00, vor parasi postul pentru o alta televiziune de stiri, care va fi lansata de operatorul RCS&RDS, a anuntat Zeicescu pe blogul personal, http://www.emmazeicescu.ro.

Cei doi vor fi insotiti si de producatorul Bebe Nicola, potrivit jurnalistei.

Emma Zeicescu a ajuns la Realitatea TV in 2006, dupa o perioada petrecuta la National TV. Cosmin Stan i s-a alaturat la postul detinut de Elan Schwartzenberg in 2009, dupa 6 ani la Pro TV, unde a contribuit la castigarea primului premiu Emmy din Europa Centrala si de Est, pentru Stirile Pro TV.

×