x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Ghidul Pensiilor Private în România Cum poți schimba fondul de pensii administrat privat

Cum poți schimba fondul de pensii administrat privat

29 Oct 2021   •   08:00
Cum poți schimba fondul de pensii administrat privat
Sursa foto: Ridofranz/Getty Images/iStockphoto

Prevederile legale în vigoare îți oferă posibilitatea de a te transfera la un alt fond de pensii administrat privat. Semnezi mai întâi actul individual de aderare cu fondul ales, pe suport hârtie, pe suport informatic specializat prin utilizarea semnăturii biometrice sau cu semnătură electronică calificată. Totodată, notifici vechiul fond completând un formular pus la dispoziție de către administratorul fondului de pensii administrat privat la care doreşti să se transferi. De asemenea, formularul de notificare poate fi descărcat de pe pagina de internet a A.S.F aici.

Transferul disponibilităților bănești reprezentând contravaloarea activului tău personal net se face apoi între cele două fonduri, fără a mai fi nevoie de tine. Suma transferată este egală cu valoarea la zi a unităților de fond deținute la vechiul fond. Aceasta se convertește în unitățile noului fond, tot la valoarea la zi a acestora. Vei primi, de la noul administrator, o informare privind noua situație, în termen de 10 zile lucrătoare de la data efectuării transferului disponibilităților bănești, prin orice mijloace care pot fi probate ulterior.

Este important să știi că ai de plătit comisioane de administrare și o penalitate de transfer de maximum 5% asupra activului personal net, reținută de către administratorul fondului de la care se solicită transferul, numai în cazul în care se solicită transferul la un alt fond de pensii administrat privat mai devreme de 2 ani de la data validării ca participant la fondul de pensii administrat privat de la care dorești să te transferi. De asemenea, este recomandat să te informezi cu privire la politica de investiţii, instrumentele financiare şi procentele de active investite, modalitatea de informare şi raportare către participant şi experienţa administratorului.

Un alt lucru important este că pensia privată nu se pierde în cazul decesului titularului contului. Beneficiarii primesc suma cuvenită ca plată unică sau plăţi eşalonate, în rate pe o durată de maximum 5 ani, la cerere sau au dreptul la cumularea conturilor la un singur fond de pensii, dacă au calitatea de participant la Pilonul II.

Valoarea totală a activelor nete ale fondurilor de pensii administrate privat (Pilon II) a fost de 84,41 miliarde lei la finalul primului semestru al anului 2021, în creștere cu aproximativ 28% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020.

Numărul participanților înregistrați în sistemul pensiilor administrate privat a ajuns la aproximativ 7,7 milioane persoane, față de 7,56 milioane persoane înregistrate în luna iunie a anului 2020.

 

×