x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Ghidul Pensiilor Private în România De ce avem nevoie de o pensie facultativă

De ce avem nevoie de o pensie facultativă

09 Noi 2021   •   07:51
De ce avem nevoie de o pensie facultativă
Sursa foto: pixabay.com

Răspunsul este simplu. O pensie facultativă, aferentă Pilonului III, ne aduce venituri suplimentare. O vom încasa după ce ne retragem din activitate, sub forma unui venit lunar.

Contribuția pentru aceasta poate ajunge până la 15% din salariul brut lunar și poate fi plătită parțial de angajat, parțial de angajator, sau doar de angajat, ori numai de angajator, potrivit unui acord între aceștia.

Prin urmare, dacă suntem angajați în sistemul public sau privat ori desfășurăm activități independente putem adera la un fond de pensii facultative. În plus, suma este deductibilă pentru fiecare participant în limita echivalentului în lei a 400 de euro pe an. 

Totodată, nu ar trebui să avem temeri cu privire la solvabilitatea fondului de pensii la care am aderat pentru că legea prevede imposibilitatea ca un fond de pensii facultative să intre în faliment. Pot fi instituite măsuri de administrare speciale pentru ca participanții și beneficiarii pensiilor facultative să fie protejați.

Administratorul de pensii facultative este o societate comercială pe acțiuni iar activele sale nu pot fi folosite pentru credite. Acesta își păstrează activele la un depozitar, care este o instituție de credit autorizată de BNR.

De asemenea, nu are voie să ofere beneficii colaterale, adică avantaje financiare sau cadouri, pentru a adera sau a rămâne participant la fondul de pensii.

Ceea ce trebuie să știm este că administratorii, depozitarii nu au voie să ne inducă în eroare transmițându-ne informații neadevărate sau incomplete, să emită pretenții, să facă previziuni despre evoluția investițiilor sau să facă afirmații, inclusiv prin publicitate, despre o schemă, un fond de pensii facultative sau despre administratorul acestuia.

Participarea la un fond de pensii facultative

Ei bine, aceasta este o opțiune individuală a fiecăruia dintre noi. La semnarea actului de aderare trebuie să fim informați asupra condițiilor schemei de pensii facultative, a drepturilor și obligațiilor părților, a riscurilor financiare, tehnice sau de altă natură, precum şi despre natura şi distribuţia acestor riscuri.

Actul individual de aderare este un contract  scris, încheiat între o persoană fizică și administratorul fondului și conține acordul persoanei de a fi parte la contractul de societate şi la prospectul schemei de pensii. Totodată, vom primi o copie a documentelor și faptul că am acceptat toate condițiiile.

Etapele aderării la un fond de pensii din Pilonul III

Trebuie mai întâi să evaluăm ofertele administratorilor autorizați de ASF, să verificăm dacă agentul de marketing este avizat de ASF pe pagina de internet www.asfromania.ro la secțiunea Supraveghere.

Să verificăm dacă actul de aderare are elemente de siguranță, adică serie și număr unic alocat, precum și datele de contact ale administratorului.

Să verificăm prospectul schemei de pensii, care este trecut în actul de aderare și dacă ceva nu ne este clar, să cerem explicații.

Să fim foarte atenți la semnarea actului de aderare pentru că aceasta reprezintă acordul nostru la schema de pensie. Acesta trebuie semnat de administrator dar și de agentul de marketing. Se redactează în două exemplare și se semnează în original. Unul va rămâmne la adminstrator și unul la noi.

Agentul de marketing ne va cere o copie după cartea de identitate, cu semnătura olografă, care se va anexa la actul de aderare.

Apoi ni se va deschide un cont individual unde vor fi virate contribuțiile.

Însă în orice moment putem modifica, suspenda sau înceta plata contribuțiilor. În cazul încetării plăţii, ne păstrăm drepturile aferente pensiei.

Cum alegem un fond de pensii facultative

Principalul criteriu de alegere trebuie să fie gradul de risc și indicatorii de performanță.

Gradele de risc pot fi: scăzut, sub 10% ; mediu, între 10-25% sau ridicat, între 25-50%. Știind aceste lucruri, vom alege în funcție de cum tolerăm fiecare dintre noi riscul.

Administratorii investesc activele astfel încât să asigure securitatea, calitatea, lichiditatea şi profitabilitatea acestora. De asemenea, aceştia trebuie să asigure diversificarea portofoliului fondurilor de pensii facultative în vederea dispersiei riscului şi a menţinerii unui grad adecvat de lichiditate.

 

×
Subiecte în articol: Ghidul pensiilor private