x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Giovanni Piselli, câştigătorul "Top Chef, dezvăluie cum trebuie să fie aleasa inimii lui

Giovanni Piselli, câştigătorul "Top Chef, dezvăluie cum trebuie să fie aleasa inimii lui

de Anca Nicoleanu    |    11 Feb 2013   •   17:35
Giovanni Piselli, câştigătorul "Top Chef, dezvăluie cum trebuie să fie aleasa inimii lui
Sursa foto: Gabriela Arsenie/Gabriela Arsenie

A venit la Braşov, în aprilie 2008, pentru o vacanţă de o săptămână, la invitaţia unui unchi. Şi n-a mai plecat. Îl cheamă Giovanni Piselli, are 27 de ani, vine de la Napoli şi este câştigătorul primei ediţii a concursului "Top Chef", difuzat de Antena 1. Cum de a lăsat Italia pentru România? "E greu de trăit în Italia. Şi nu vorbim aici doar de partea economică. Toţi colegii cu care am crescut au plecat din Italia şi lucrează acum în Norvegia, SUA, Canada. În România am venit pentru o vacanţă de o săptămână, la unchiul meu, care are în Braşov un cazino şi un restaurant. Ultima oară când îl văzusem, aveam şase ani. Când am intrat în bucătăria restaurantului său, am găsit o echipă de 6 persoane şi o bucătărie diferită de cea care-mi place mie. Mie îmi place bucătăria mai finuţă, naturală, cu produse de calitate. Ei aveau una ca o cantină. I-am zis că nu se poate să aibă un local atât de frumos şi să facă o bucătărie de cantină. Atunci mi-a zis să fac eu ceva. Veneam de la un restaurant cu două stele Michelin şi făcusem o şcoală destul de bună. Am pregătit ceva cu ce am găsit prin frigider, nişte ravioli cu mozzarella afumată, sos de roşii şi busuioc. Şi nişte foie gras...". I-a plăcut aici şi şi-a prelungit vacanţa la 15 zile, apoi la o lună. Pe urmă s-a hotărât să rămână.

Experienţă negativă cu italienii din Germania
Pasiunea pentru bucătărie e, pentru el, un... microb. "Şi tata a fost bucătar, şi fratele tatei... După şcoală, mă duceam la taică-miu, la bucătărie, lucra aproape de casă. Îmi zicea: stai acolo, în colţ, şi nu deranja. Am crescut practic într-o bucătărie. Am văzut cum se învârt tigăi, cuţite, comenzi, toată nebunia, şi mi-a plăcut". La 14 ani s-a hotărât să se facă bucătar, ca tata. "Tata m-a dus să lucrez într-un restaurant unde se muncea 14-15 ore pe zi, în nordul Italiei, la Vicenza. Intram la 8 dimineaţa în bucătărie şi plecam la 12-1. Făceam totul, pâine, biscuţi, afumam orice fel de animal. A fost pentru mine o şcoală foarte bună. Am stat acolo un an jumate, apoi m-am întors acasă, unde am intrat într-o echipă de băieţi, alături de care am lucrat vreo doi ani". A plecat apoi la un restaurant italian, undeva lângă Frankfurt. Avea doar 18 ani. Atunci a avut o experienţă negativă, spune el, cu italienii din Germania. Unul dintre viitorii colegi i-a indicat, cu bună ştiinţă, trenul către Berlin, şi nu pe cel către Frankfurt, localitatea unde trebuia să ajungă. "La prima oprire mi-am dat seama că mergeam de fapt în sens opus. Am schimbat trenul, pentru că nu sunt handicapat sau idiot, şi am ajuns la Frankfurt. Când m-a văzut cel care m-a îndrumat să iau trenul greşit, m-a întrebat: Ce cauţi tu aici? I-am povestit patronului, care l-a dat afară. Tu aşa ai grijă de un copil de 18 ani?, i-a spus." Giovanni spune că până să ajungă la Braşov, a lucrat în mai multe restaurante cu două stele Michelin din Italia, dar şi din Germania şi Elveţia.

Banul, pe locul doi
Cu toate astea, a preferat România şi explică de ce. "În meseria asta nu trebuie să pui banul pe primul loc. Am văzut că mulţi, la un interviu, întreabă din start: câţi bani îmi dai? Păi, frate, ce ştii să faci de banii ăştia? Mai întâi, te duci afară din ţară, lucrezi la restaurante de calitate şi după vii şi ceri bani. Banii vin după aia. Pe de altă parte, în Germania e o gastronomie standard, mi se pare că toate restaurantele au acelaşi meniu. La fel e şi în Elveţia. Când am venit în România, am văzut că e o piaţă virgină din punctul ăsta de vedere, că poţi să aduci chestii noi care să fie apreciate". Mărturiseşte că îi place să lucreze cu orice ingredient, dar preferă să pregătească peştele. "Scopul meu este să fiu tare în tot. Asta e obiectivul meu în viaţă. Pentru că un bucătar, dacă nu e tare în tot, degeaba e Chef. Am doar 27 de ani, până la 40 o să tot am de învăţat".

A aflat de "Top Chef" de pe Facebook
Cu cele 50.000 de euro primite ca premiu la "Top Chef" vrea să-şi cumpere un apartament în Braşov şi să mai facă nişte cursuri. "Din trei în trei luni, plec în Italia, la câte un curs. Fac nişte Mastere în bucătărie, care mă costă o grămadă de bani. 24 de ore de curs costă între 1000 şi 1200 de euro". De "Top Chef" a aflat de pe Facebook. "Când am văzut despre ce-i vorba, mi-am zis că trebuie să mă duc neapărat". Nu l-a descurajat o clipă severitatea celor trei juraţi şi nici nu consideră să fi existat momente grele pentru el în acest concurs. "Nu există momente grele, pentru că asta-i meseria mea, e jobul meu". Cel mai "mişto moment", a fost acela în care Chef Hadad l-a lăudat şi îmbrăţişat după proba de la mare, de la Constanţa, când, din trei creveţi şi trei scoici a făcut un preparat de senzaţie. S-a împrietenit cu Ionuţ Lupu şi Răzvan Alexandru, dar cel mai drag i-a devenit Nico Lontraş, alături de care s-a aflat şi în finala concursului. Deşi concursul a fost obositor şi a slăbit cinci kilograme pe parcursul lui, experienţa "Top Chef" i s-a părut minunată. Rudele din Italia l-au urmărit la televizor şi, după finală, mama l-a sunat să-l felicite. "Plângea de bucurie", mai spune el.

Cele mai multe fete sunt piţipoance

Numărul său de admiratoare a crescut considerabil, după concurs. "Pe Facebook m-au zăpăcit fetele, cu cereri de prietenie în genul: "haide să fim împreună, că am văzut că n-ai prietenă" sau "hai să ne întâlnim, vrei să fiu prietena ta?" Nu am nici o problemă să mă îndrăgostesc de o fată din România. Prefer fetele de aici celor din Italia. Cu o fată din Italia nu m-aş înţelege, am ţipa unul la altul. La noi, fetele au o gură, vai de capul meu, enormă!" Aleasa sa trebuie musai "să ştie să gătească, să crească copiii, să spele. Există şi astfel de femei, puţine ce-i drept, pentru că cele mai multe sunt piţipoance. Nu le interesează decât coafor, machiaj, să le pui banii pe card. Dar tu nu poţi să te duci să munceşti?  În Italia e şi mai rău, acolo au pretenţii şi mai mari. Mi-ar plăcea o fată care să aibă aceeaşi meserie ca mine".

×
Subiecte în articol: Giovanni Piselli top chef