Trendul raw-vegan a luat amploare în ultimii ani și tot mai mulți români se orientează spre acest tip de alimentație. Motivele sunt legate în special de sănătate, dar și de alinierea la un curent la modă. Însă oricare ar fi ele, cert este că iubitorii ciocolatei, de exemplu, au acum alternative naturale pentru a-și satisface poftele, fără ca ele să devină o amenințare pentru sănătate sau siluetă.
În urmă cu 6 ani, pasiunea pentru dulcele sănătos i-a croit un drum cu totul neașteptat Corinei Ifrim Drăgulinescu, de profesie economist. Fiind o mare iubitoare a ciocolatei, a început să caute alternative sănătoase ale ispitei dulci. “Când mi-a venit ideea de a crea o ciocolată fără zahăr, fără proteină animală și fără gluten, nu mă gândeam că voi face o afacere din acest tip de ciocolată. Nici măcar că va deveni un hobby nu-mi imaginam. Am început s-o prepar pentru mine, căci sunt o mare iubitoare a ciocolatei încă din copilărie, când nu exista vreun cotlon în care să nu caut vreo bucățică ascunsă de părinți. După un an de la prima rețetă, făceam Bomboanele Fericirii, căci așa mi-am numit, la început, produsele până în vara lui 2016, când una din cele doua partenere ale mele din firmă, care este și nașa mea, a insistat să dau numele meu ciocolatei. Așa a apărut Corinne Chocolat!”, spune antreprenoarea. Alături de cele două asociate, sora și nașa ei, Corina Ifrim Drăgulinescu a pornit afacerea cu o investiție de 10.000 de euro. “Pe lângă producerea ciocolatei, îmi continuam și activitatea din care aveam venituri. Afacerea Corinne Chocolat era, așadar, un hobby mai degrabă decât o afacere, însă începusem să fiu din ce în ce mai preocupată de calitatea ciocolatei. Îmi dezvoltasem un simt acut în a percepe pulberea cu care îndulceam ciocolata și care nu e zahăr. Nimeni nu simțea acel ingredient, eu da!
Am avut șansa să reîntâlnesc sau să cunosc oameni cu experiență în domeniul dulciurilor și care m-au ajutat foarte mult să reușesc să fac o ciocolată așa cum visam. Dar asta a însemnat și alți bani investiți: încă 20.000 de euro. Apoi, după un an, am luat hotărârea să mut atelierul mai aproape de locuința mea. Autorizarea spațiului, dotarea suplimentară cu echipamente, amenajarea și asigurarea funcționalității lui au mai costat 15.000 de euro. Sunt sigură că vor urma și alte investiții”, mai spune Corina Ifrim Drăgulinescu.
Dulcele de calitate pentru sănătate
După prima rețetă pusă în practică, antreprenoarea nu a fost mulțumită, așa că a început să studieze și să adapteze totul pentru gusturile ei, iar în scurt timp a reușit să contureze câteva rețete de bomboane. “Când am vrut astfel de dulciuri, nu am găsit ceva pe gustul meu. Acest lucru m-a făcut să mă gândesc că poate se găsesc mai mulți în situația mea și au nevoie de o diversificare a acestor produse. Încă există loc pentru producători de dulciuri raw sau vegane! Am avut ambiția să câștig și copii în acest război cu dulciurile din magazine și să le creez câteva sortimente care să-i facă să-mi devină clienți. Am făcut ciocolata fructată, colorată cu pulberi din plante sau fructe, am folosit uleiuri esențiale de cea mai bună calitate. M-am gândit și la aspectul produselor. Așa au luat naștere ciocolățele pe băț în forme de animale sau în formă de brioșe și înghețate”, povestește fondatoarea Corinne Chocolat.
Corina Ifrim Drăgulinescu, fondator Corinne Chocolat
“Am ambiția să fac din Corinne Chocolat nu doar un brand, ci cea mai bună ciocolată fără zahăr. Vreau doar să dezvolt această artă a ciocolatei, pentru că eu așa o consider: o artă!”
Feedbackul clienților pentru produsele ei este pozitiv, însă antreprenoarea spune că totul ține de obișnuința gustului. “Clienții mei sunt cei care vor să consume dulciuri sănătoase, de calitate. Unii dintre ei au restricții alimentare, nu au voie să consume zahăr sau nu au voie să consume proteină din lapte de vacă sau nu au voie gluten. Alții vor doar să își creeze un echilibru în alimentație. La produsele care conțin și miere sau sirop de arțar sunt reacții doar pozitive. La cele cu green sugar și cu conținut de 80% cacao am avut câteva feedbackuri negative, dar nu ține de produsul meu, ci de faptul că persoanele respective nu sunt obișnuite să consume o ciocolată mai amăruie, le preferă pe cele cât mai dulci. Nu am avut nicio reținere să spun rețetele gândite de mine pentru că producerea bomboanelor este foarte migăloasă și nu aduce venituri impresionante. Iar dacă cineva dorește să le facă pentru consumul propriu, sunt foarte fericită”, mărturisește Corina Ifrim Drăgulinescu.
Prețurile produselor Corinne Chocolat variază în funcție de ambalajul folosit și de complexitatea producerii lor. Ele sunt între 20 și 30 de lei pentru 100 g.
Corina Ifrim Drăgulinescu, fondator Corinne Chocolat
“Clienții au devenit mai atenți la ce cumpără și acesta este un lucru foarte bun, pentru că stimulează creativitatea producătorilor.”
De la târguri, la magazin online în pandemie
În anii de început, antreprenoarea și-a promovat businessul cu dulciuri participând activ la târguri și expoziții, legând astfel și câteva parteneriate. “Participând de câțiva ani, de câteva ori pe an, am cunoscut mulți producători români. Cu câțiva dintre ei am început un proiect “Piața Altfel București”, care se desfășoară bilunar. S-a format o familie pe care abia aștept să o revăd o dată la două săptămâni, sâmbăta”, mai spune Corina Ifrim Drăgulinescu. Însă pandemia de coronavirus a afectat într-o oarecare măsură și afacerea ei. “La începutul anului trecut, luasem decizia de a găsi o locație în care să mut atelierul și locuința. În anii trecuți am petrecut foarte mult timp în afara orașului cu alte activități în care eram implicată și nu reușeam să petrec prea mult timp cu familia. Am găsit locația și am organizat mutarea chiar în luna martie. Din păcate, am fost surprinși de pandemie și am început să simt imediat că veniturile s-au subțiat considerabil, întrucât târgurile și expozițiile s-au anulat. Erau absolut necesare un site și un shop on-line, drept pentru care am bifat și aceste obiective de îndeplinit.”
Corina Ifrim Drăgulinescu, fondator Corinne Chocolat
“Pot să spun că în România, ca antreprenor, m-am simțit lăsată singură, fără resurse și fără perspective. Este frustrant să constați că ai un guvern individualist și fără niciun program concret de susținere a antreprenoriatului, care ar putea fi, de fapt, salvarea economiei.”
Cifra de afaceri a Corinne Chocolat pentru anul 2020 a fost de puțin peste 100.000 lei, însă antreprenoarea are planuri de extindere pentru afacerea ei. “Am foarte multe idei, deci foarte multe planuri. Primul este să dezvolt platforma online. Să accesez fonduri nerambursabile pentru a dezvolta partea de producție într-o mică făbricuță și să consolidez partea de distribuție. Să creez noi sortimente, să încep să export. Nu vreau să se înțeleagă că renunț la producția artizanală, nu mă gândesc să achiziționez linii automatizate de producție”, conchide antreprenoarea Corina Ifrim Drăgulinescu.