x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Analiză: Scăderi pe bursă. Inflația s-ar putea stabiliza până la jumătatea anului viitor

Analiză: Scăderi pe bursă. Inflația s-ar putea stabiliza până la jumătatea anului viitor

04 Noi 2022   •   16:56
Analiză: Scăderi pe bursă. Inflația s-ar putea stabiliza până la jumătatea anului viitor
Sursa foto: Rawpixel/Getty Images/iStockphoto

Până la jumătatea anului viitor, economia globală va fi marcată de incertitudini și scumpiri, însă inflația, deși ridicată, ar putea să se stabilizeze până la jumătatea anului 2023, arată o analiză XTB România.

Companiile din energie și unele din IT au avut evoluții pozitive, însă au fost afectate cele din domeniile financiar, industrie, servicii de comunicații. 
"Dincolo de scăderile acţiunilor companiilor care dețin Google, Facebook, prima în topul deprecierilor de după anunţ, sau Amazon, investitorii s-au uitat cu atenţie la dinamica segmentelor care erau motoare de creştere şi la estimările pentru viitor. Ritmuri mai lente de creştere sau chiar - de neimaginat anterior - scăderi, pentru segmente considerate foarte dinamice au însemnat o reevaluare abruptă a cotaţiilor", potrivit analizei.

Pieţele de capital au scăzut, cu pierderi de 2,5% pentru S&P500 şi 3,36% pentru Nasdaq
"Cu o combinaţie de avertismente din partea băncilor centrale, presiuni inflaţioniste încă ridicate şi ajustări forţate ale aşteptărilor pentru profitul companiilor listate pe burse, perioada următoare pare a fi una volatilă şi dificilă pentru investitori", avertizează cercetarea.

Veniturile Google au scăzut cu 1,5 miliarde de dolari, cele ale Youtube s-au redus cu 2%, ale Meta cu 4%. 

La polul opus este Microsoft, ale cărui profituri au crescut cu 14% și veniturile cu 11%, iar Azur a adus venituri mai mari cu 35%.  Veniturile din licenţele Windows au scăzut cu 15% iar livrările de PC-uri au scăzut cu 19,5% la nivel mondial. Acțiunile Amazon au scăzut cu 13% din cauza veniturilor în declin. Appel a raportat creșteri de 8,1% a veniturilor însă vânzările iPhone s-au redus, ca și cele iPod - 13%. 
Acțiunile producătorul de cipuri şi componente electronice Qualcomm au scăzut cu 7%.
Gigantul danez din transporturi Maersk a avut profit record dar estimările sunt pesimiste. 

Au fost reduse investițiile și s-au stopat angajările, fapt ce afectează majoritatea sectoarelor economice. 
"Nivelul preţurilor la energie şi gaze naturale în Europa a intrat în ultimele săptămâni, până de curând, pe o tendinţă descendentă. Cu toate acestea, inflaţia se află încă în creştere, iar gazul natural a reînceput să crească, atingând joi la ora 10.15, pe scadenţa decembrie, 130 euro/MWh pe bursa din Amsterdam", arată studiul.

Inflaţia a ajuns la 10,7% în zona euro, mai ales din cauza scumpirilor din energie, prețurile crescând cu 41,9%. Totodată, în Statele Unite aceasta se situează la 8,2%. Aceasta s-ar putea stabiliza dacă nu vor exploda din nou prețurile la energie. 
 

XTB este unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume şi o companie de investiţii listată pe Bursa de la Varşovia. 

×