Pare o nebunie să pleci de la oraș, unde ai tot confortul, și să te apuci de agricultură la sat, acolo unde viața nu e deloc ușoară. Nu și dacă iubești să lucrezi pământul și, mai mult, să scoți și bani din asta. Ai spune că este scenariul unor pensionari care au terminat-o cu urbea, dar nu e așa. Deloc! O demonstrează povestea a doi tineri de 30 de ani de toată isprava, de care România, cu siguranța, va auzi în anii următori.
Robert și Andreea au lăsat în urmă Bucureștiul acum patru ani. Ea lucra ca broker de asigurări, el în IT. Cum au luat hotărârea? După o excursie cu cortul la Urleasca, locul unde au fost ținuți câteva luni caii din Letea. Acolo, în mijlocul naturii, au realizat că goana în care trăiau nu le va aduce fericirea. Și de acolo a început povestea lor. Și-au cumpărat pâmânt la 30 de kilometri lângă București, un pic mai sus de Afumați pe drumul spre Urziceni, în Boteni, Ialomița.
Au pornit cu două solarii
Au ridicat două solarii de câte 1.000 mp și au început să pună în ele roșii, ardei, castraveți. Fiecare solariu i-a costat 9.000 euro, iar cei 3.000 mp de pământ tot cam pe acolo. Și-au suflecat mânecile și au trecut la muncă. Robert și Andreea spun însă că decizia lor a fost una specială pentru a da un exemplu celor din generația lor că se poate.
„ Suntem doi tineri care au ales să nu mai susțină decadența socială și morală în care se scaldă această țară. Am calculat atent, iar trăirile noastre acumulate până la 30 de ani ne-au făcut să evadăm spre o variantă care ajută societatea să-și revină, de la economic până la moral. Așa că ne-am apucat de legumicultură. Aici am găsit un drum murdar, plin de chimicale și samsari”, mărturisește Andreea.
Drept urmare, au folosit îngrășăminte bio, macerate de urzică și ardei iute, iar o dată la doi ani, mraniță de oaie. Anual, per total, dăunătorii le aduc pierderi de 30%. Andreea s-a înscris la Facultatea de Horticultură, iar planurile s-au dezvoltat de la un an la altul.
Acum, după patru ani, cei doi tineri au mai construit 1.200 mp de solariu, sufocați de cererea primită. Anul acesta au pus doar roșii, opt so- iuri. Andreea și Robert livrează la domiciliu întreaga recoltă și spun că solicitările s-au înmulțit spectaculos în ultimele luni.
Cei doi sunt un caz aparte. Crezul lor de salvare a românilor circulă pe internet, iar manifestul lor aproape că a devenit viral. Așa cum spun și ei, „mulți ne calcă pragul sau iau legătura cu noi pe internet, dar puțini se hotărăsc să facă pasul, să ne urmeze. Puțini au curajul să ia taurul de coarne. Să spună: ce avem mai bun în țara asta? Pâmântul! Să-l muncim, fraților, că nu e rușine, e o cinste!”.
Tinerii noştri, doar un exemplu
În țară sunt însă multe familii care fac drumul înapoi la agricultură pentru a asigura o hrană sănătoasă copiilor, mai întâi, și mai apoi celor care doresc să cumpere legume sau fructe direct de la sursă.
Rețeaua de mici producători se dezvoltă încet, fără prea mult zgomot. A devenit deja un fenomen, dar pe care autoritățile deocamdată nu-l sprijină. Prin proiectele europene se pot accesa sume de până la 50.000 euro, dar majoritatea nu mizează pe acestea.
Cum se calculează profitul Un calcul simplu ne arată că, dacă pleci la drum cu temele făcute, poți realiza multe prin muncă. De exemplu, la 1.000 mp, spun Robert și Andreea, se pun 2.500 de fire de roșii. Pe fiecare fir, cresc 3 kg de roșii, ceea ce înseamnă 7,5 t. La 5 lei/kg iese o sumă frumușică, 37.500 lei la solar. Putem calcula și o pierdere de 30% și ar ieși peste 26.000 lei. Investitiția pe solariu se ridică la 1.500 euro/an, în această sumă intrând cheltuieli cu folia o dată la trei ani, semințele şi energia electrică. Sistemul de irigații este iarăși o investitiție de luat în seamă. 1.200 de lei costă aces-ta și se schimbă o dată la 3 ani.
"În sfârșit, lumea începe să ne perceapă ca ceea ce suntem. Vindem, scoatem bani, construim mai departe. Visul nostru este de a clădi o comunitate la care să adere cât mai mulți. Vrem aici școală, grădinița, dispensar. După cum merg lucrurile, în ur- mătorii ani le vom realiza. Suntem impresionați de răspunsul oamenilor. Într-o zi am primit și 250 de comenzi. Deja nu mai facem față” - Robert