x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Când joaca este transformată în afacere profitabilă

Când joaca este transformată în afacere profitabilă

de Diana Scarlat    |    31 Aug 2015   •   22:19
Când joaca este transformată în afacere profitabilă

Ingredientele unei afaceri de succes, chiar şi în criză economică, sunt următoa rele: doi fraţi şi un văr cu specializări diferite, nevoia de jocuri performante, genialitate, îndrăzneala de a inventa ceva fabulos şi 15.000 de euro. Aşa a intrat pe piaţa simulatoarelor performante din România inventatorul Stelian Răzvan Iordache. Şi aşa s-a născut brandul Romotion Simulator, creat de Stelian împreună cu fratele său, Gabriel Iordache, şi vărul lor, Stanciu Nicolae.

Au început afacerea cu 15.000 de euro. „Prima dată am construit un prototip complet funcţional, un simulator auto cu două grade de libertate, care reproducea acceleraţiile, frâ - nările şi virajele. Acest simulator a atras atenţia mass-media şi ne-a adus publicitate. Pe baza primului simulator - prototipul - şi a experienţei acumulate, am construit două simula-toare cu aspect comercial, destinate publicului. Simulatoarele construite sunt cu trei grade de libertate: acceleraţie, frânare, viraje şi drift sau pierderea aderenţei”, povesteşte Stelian Iordache.

Gadgeturi inteligente
Tinerii geniali aveau nevoie de „jucării” pe care nu le găseau, aşa că s-au apucat de treabă şi le-au construit: simulatoare auto şi un „roller coaster virtual”. „Totul a început de la pasiunea mea pentru simulatoare şi dorinţa de a deschide o nouă afacere. Oarecum revoltat că în România nu există decât simulatoare la nivelul anilor ’90, mi-am spus că o sală racing center de genul celor din străinătate nu ar strica şi în România. După o căutare pe internet, am realizat că preţul unui simulator de ultimă generaţie, destinat divertismentului, este mult prea mare. Atunci, eu şi asociatul meu ne-am spus: ce ar fi să construim noi unul? Am reluat căutările pe internet şi am găsit doar proiecte home made, destinate uzului propriu. Noi doream să construim un simulator profesional, să reziste la o utilizare intensă şi să ofere senzaţia de imersiune în joc cât mai bună. După mai multe căutări, am găsit partea electronică necesară construirii unui simulator profesional. Aşa am început să construiesc simulatoare auto şi roller coaster cu 2-3-4 grade de libertate”, mai spune inventatorul.

Simulatoare auto
Pentru a crea condiţiile de pilotaj şi senzaţia de realitate trăite într-o maşină adevărată, simulatoarele auto sunt dotate cu trei monitoare full HD, sistem audio 2.1, scaun auto tip scoică, volan, toate aşezate în aşa fel încât senzaţia de imersiune în joc să fie cât mai mare. Aceste simulatoare se află în mall-ul AFI Palace Cotroceni şi au fost duse la diferite evenimente. Au fost mereu în centrul atenţiei publicului şi atrag foarte multă lume. Ultima invenţie de care Răzvan este foarte mândru este Virtual Coaster, un simulator cu trei grade de libertate. „Faţă de simulatoarele auto, are o cursă şi o viteză mai mare, ca senzaţia să fie mai puternică. Pentru a mări senzaţia celui aflat în Virtual Coaster, l-am dotat cu ochelari virtuali cu o vedere de 360 de grade (oculus rift), două scaune auto tip scoică şi sistem audio 2.1 pentru fiecare scaun. Cel mai greu a fost să sincronizăm mişcarea cu filmul care rulează în ochelarii virtuali, iar pentru a avea traking (mişcarea capului) pentru fiecare persoană a trebuit să folosim două calculatoare, un calculator pentru fiecare pereche de ochelari, toate sincronizate cu mişcarea şi sunetul filmului care rulează în ochelarii virtuali. Pot să spun că a fost o provocare pentru noi şi cred că este singurul simulator dotat cu aşa ceva”, mai spune tânărul inventator.

Senzaţii foarte tari trăite comod dintr-un fotoliu, cu ochelarii la ochi
Îţi pui ochelarii şi... ai senzaţii tari, pentru că simulatorul te mişcă în toate direcţiile, exact aşa cum vezi prin lentilele speciale. „Are un impact mai mare la public decât simulatoarele auto. Principiul este similar: motoarele sunt controlate de o interfaţă electronică”, explică Stelian Iordache. Are două locuri şi 39 de trasee. Stelian lucrează acum la un simulator de zbor, pe care speră să-l construiască până în luna octombrie.

Virtual Coaster a avut un impact foarte mare la public. La fel ca simulatoarele auto, şi Virtual Coaster a fost prezent la multe evenimente. Virtual Coaster este o noutate în domeniu, pot să spun că este unicat în configu-raţia prezentată. Pe viitor, poate fi dotat cu vânt (ventilatoare) şi instalaţie cu CO2 pentru a reproduce stropii de apă.
Stelian-Răzvan Iordache, inventator Romotion Simulator

20.000 de euro ar putea fi prețul unui simulator Virtual Coaster. Momentan nu este comercializat.
 

×