x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Ce este tranzacționarea extinsă și cum afectează piețele ?

Ce este tranzacționarea extinsă și cum afectează piețele ?

18 Mar 2021   •   18:04
Ce este tranzacționarea extinsă și cum afectează piețele ?

Tranzacționarea extinsă este tranzacționarea efectuată cu ajutorul rețelelor de comunicații electronice ( ECN ) , înainte sau după orele de tranzacționare obișnuite ale bursei. În trecut acest tip de tranzacționare era disponibilă doar investitorilor instituționali, însă acum datorită tehnologiei oricine poate tranzacționa dupa program.

 

Există puține platforme pe care se face o astfel de tranzacționare, iar pentru asta ai nevoie de un broker care iți va cere comision pentru a investi pe bursă. În plus, ai nevoie de o sumă considerabilă pentru a putea să tranzacționezi pe bursa internațională.

 

Platfoma eToro vine în ajutorul celor care doresc să tranzacționeze și oferă tranzacționare fără comision. Comisionul zero înseamnă că nu se aplică niciun comision de broker la deschiderea sau închiderea unei poziții și nici pentru pozițiile SHORT sau pentru cele cu efect de levier.

De asemenea pentru a putea tranzacționa pe această platformă nu ai nevoie de sume mari de bani, 20 de dolari este depozitul minim ce se pot transforma intr-o sursă de venit extra.

 

            Pe lângă acțiuni din SUA, Spania sau Italia, ETF-uri și ADR-uri din China sau rusești, eToro iți dă posibilitatea de a investi  în mărfuri, metale prețioase sau valută.

De asemenea pe eToro poți investi în criptomonede precum Bitcoin, Ripple sau Etherum.

Ce aduce nou platforma de trading eToro este posibilitatea copy tradingului. Adică dacă găsești un investitor care câștigă foarte bine și are o strategie bine pusă la punct, poți să îi copiezi mișcările. Din copytrading câștigi și tu, pentru că îți creezi o strategie de investiție care are profit dar și cel pe care îl copiezi, deoarece un procent din câștigul tău se duce spre acesta.

 

Tranzacția după oră poate fi împărțită în două părți diferite ale zilei. Prima este sesiunea de tranzacționare post-comercializare . Majoritatea burselor tranzacționează dupa închiderea bursei între 16:00 și 20:00. De asemenea, puteți participa la tranzacționare inaintea deschiderii piețelor-dimineața înainte de 9:30.

 

Cum afectează piața deschiderea aceasta și tranzacționarea dupa program?

 

Piețele înainte și după oră funcționează în același mod ca și piața obișnuită în care acțiunile sunt tranzacționate între părți la un preț stabilit.

De obicei, schimbările de preț pe piața după program au același efect asupra acțiunilor ca și pe piața obișnuită: o creștere de un dolar pe piața după program este aceeași cu o creștere de un dolar pe piața obișnuită.

Insă odată ce piața obișnuită se deschide pentru tranzacționarea zilei următoare (când majoritatea investitorilor individuali vor avea posibilitatea de a vinde), este posibil ca acțiunile să nu se deschidă neapărat la același preț la care s-au tranzacționat pe piața după program. De exemplu, dacă prețul unei acțiuni crește în timpul pieței după program, din cauza zvonului despre creșterea vânzărilor, pot exista mulți investitori care doresc să vândă imediat la deschiderea pieței, ceea ce duce la scăderea prețului acțiunilor.

Dezvoltarea tranzacționării după program oferă investitorilor posibilitatea de a obține mari câștiguri, dar ar trebui, de asemenea, să fie conștienți de unele dintre riscurile  care vin cu investițiile în această perioadă de timp.

Riscurile sunt :

  • Lichiditate mai mică : există mult mai mulți cumpărători și vânzători în timpul orelor obișnuite. În timpul tranzacționării după program, este posibil să existe un volum de tranzacționare mai mic pentru acțiunile dumneavoastră și poate fi mai greu să convertiți acțiunile în numerar.
  • Spreaduri largi : un volum mai mic în tranzacționare poate duce la o răspândire largă între prețurile de ofertă și cerere. Prin urmare, poate fi dificil pentru o persoană să execute ordinul său la un preț favorabil.
  • Concurență dură pentru investitori individuali : În timp ce investitorii individuali au acum posibilitatea de a tranzactiona dupa închiderea pieței , realitatea este că ei trebuie să concureze împotriva marilor investitori instituționali care au acces la mai multe resurse decât investitorul individual.
  • Volatilitate : Piața după ore este tranzacționată puțin în comparație cu tranzacționarea care are loc în timpul orelor obișnuite. Așadar, este mai probabil să experimentați fluctuații severe ale prețurilor în tranzacționarea după program, decât tranzacționarea în timpul programului normal.

De reținut este că cele mai importante tranzacții au loc atunci când se suprapun piețele, respectiv sesiunea americană cu sesiunea europeană.

 

×