x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Ce sunt Instrumentele Financiare Derivate?

Ce sunt Instrumentele Financiare Derivate?

03 Iun 2021   •   10:32
Ce sunt Instrumentele Financiare Derivate?

Ai auzit vreodată de instrumente financiare derivate?

 

Știi ce sunt și ce tipuri există? Știi cum să investești la bursă prin intermediul acestor instrumente? Dacă nu știi răspunsul la aceste întrebări, nu îți face griji, vom încerca să răspundem la toate.

 

În primul rând, un instrument derivat nu este altceva decât un titlu financiar a cărui valoare depinde sau este derivată dintr-un activ de bază sau dintr-un grup de active, de unde și numele său. Este un contract între două sau mai multe părți, iar prețul său se calculează în funcție de fluctuațiile unui anumit activ suport pe piață.

 

Cele mai frecvente active suport ale instrumentelor financiare derivate sunt monedele, acțiunile, obligațiunile, indicii bursieri, mărfurile (aur, petrol) și criptomonedele.

 

De ce sunt folosite? Instrumentele derivate au fost inițial utilizate pentru a asigura un curs de schimb stabil pentru produsele internaționale, cum ar fi valutele, deoarece traderii aveau nevoie de un sistem care monitorizeze diferența de valoare de la o monedă la alta. În prezent, instrumentele derivate au mult mai multe obiective.

 

Obiectivele instrumentelor financiare derivate

Derivatele pot fi utilizate în trei moduri principale:

- Pentru a acoperi o poziție pe care ați deschis-o pe un anumit activ suport. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea instrumentelor derivate oferă posibilitatea de a tranzacționa în lipsă, astfel încât puteți obține profituri chiar dacă prețul activului suport scade. Astfel, ideea este de a deschide o poziție în sens opus pe același activ sau pe un activ similar pentru a atenua efectul mișcării de preț în sens opus.

 

De exemplu, să presupunem că am cumpărat acțiuni Telefónica pentru a profita de o tendință de creștere, dar observăm semne că, pe termen scurt, prețul acestor acțiuni va scădea: putem deschide o poziție scurtă (vânzare) prin intermediul unui CFD pe Telefónica, astfel încât să obținem prin această tranzacție ceea ce am pierdut cu poziția inițială.

 

- Pentru a specula cu privire la prețul activului suport în vederea obținerii unui profit. Majoritatea instrumentelor financiare derivate pot fi utilizate pentru a genera profituri (speculații) pe o piață bear. De exemplu, un trader se așteaptă ca piața bursieră americană să scadă, dar cum poate profita în acest caz?  O bună oportunitate este de a deschide o tranzacție de vânzare în lipsă pe indicele Dow Jones (DJI30), de exemplu.

 

- Pentru a crește valoarea activelor deținute și pentru a diversifica portofoliul. Cei mai experimentați comercianți folosesc instrumente financiare derivate cu efect de levier, ceea ce ne permite să deschidem poziții cu o mică parte din valoarea totală a poziției, astfel încât, dacă piața se mișcă în favoarea noastră, ne putem multiplica profiturile.

Tipuri de instrumente financiare derivate

Principalele instrumente financiare derivate sunt: CFD-urile, contractele futures, contractele forward și opțiunile:

 

-CFD-urile sau contractele pentru diferență. Un CFD este un contract încheiat între un trader și un broker prin care aceștia tranzacționează diferența de preț a unui anumit activ suport. Acest contract rămâne activ până când traderul decide să îl închidă, moment în care este lichidat în numerar, fără ca traderul să fie nevoit să returneze sau să schimbe activul tranzacționat. Dacă traderul crede că prețul va crește, va deschide o poziție de cumpărare, care se numește poziție Long. Dacă, dimpotrivă, crede că prețul activului va scădea, poate deschide o poziție de vânzare, numită poziție Short

 

-- Toate piețele futures au ca activ suport o marfă, deoarece au fost create de fermieri, mineri sau producători de petrol care doreau să reducă riscul de a nu cunoaște prețul pe care îl vor obține pentru produsul lor în viitor. Este important de reținut că toate contractele futures sunt standardizate, adică toate contractele futures au aceleași specificații, indiferent cine le cumpără și cine le vinde, în ceea ce privește cantitatea, calitatea și lichidarea.

 

- Contractele la termen (forward) sunt instrumente financiare derivate care reprezintă un contract între două părți pentru a cumpăra sau a vinde un anumit activ suport la un anumit preț la o dată viitoare. Contractele la termen pot fi utilizate pentru hedging sau pentru speculații. Spre deosebire de contractele futures standardizate, aceste tipuri de contracte pot fi personalizate în funcție de marfă, volum și data scadenței.

 

-O opțiune este un instrument financiar derivat care are la bază un activ fix, cum ar fi acțiunile sau valutele. Opțiunile oferă traderului dreptul, dar nu și obligația de a cumpăra sau de a vinde activul suport la un preț și la o dată de scadență specificate. La rândul său, vânzătorul este obligat să vândă dacă achizitorul îi solicită acest lucru și primește în schimb o primă.

×
Subiecte în articol: derivate