x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii De ce ne ocolesc investitorii străini

De ce ne ocolesc investitorii străini

de Daniela Ivan    |    07 Sep 2015   •   18:48
De ce ne ocolesc investitorii străini
Sursa foto: VIOREL LAZARESCU/ROMPRES / Foto

Bucureştiul, Ilfovul, Ti mişul, Clujul şi Aradul sunt pete regionale în care economia duduie. La polul opus, Moldova este a cincea cea mai săracă zonă din Uniune, iar sudul, printre cele mai amărâte 15 regiuni europene.

Investitorii nu se mai înghesuie să vină în România, pentru că în zonele cu infrastructură nu mai găseşte forţă de muncă, iar restul ţării este izolat de Europa din cauza drumurilor aproape nepracticabile pentru TIR-uri. În România există pete regionale de supraîncălzire economică, zone unde are loc o escaladare a salariilor, zone în care există o luptă între antreprenori şi multinaţionale pentru angajaţi, potrivit datelor statistice.

Specificitatea României este legată de faptul că avem o mobilitate scăzută a populaţiei şi foarte greu oamenii se relochează dintr-o parte în alta a ţării. Cele mai ridicate niveluri ale ratei şomajului sunt în: Teleorman (11,52%), Vaslui (10,67 %), Mehedinţi (9,51 %), Galaţi (9,48%) şi Buzău (9,36 %), potrivit Agenţiei pentru Ocu - parea Forţei de Muncă. La polul opus, nivelurile cele mai mici al ratei şomajului sunt în: Ilfov (1,24%), Timiş (1,38 %), Bucureşti (1,79%), Cluj (2,18%) şi Arad (2,33%).

Bani mulți, dar nu în investiții
„Există percepţia greşită că investiţia este strâns legată de bani. Ai bani, investeşti, nu ai bani, nu investeşti. Mediul de afaceri are însă nevoie de mai multe variabile, care să fie toate la locul lor, pentru a lua decizia de investire”, a declarat Radu Crăciun, economist-şef al BCR. Aşa se şi explică faptul că, deşi de ani de zile în Europa, inclusiv în România, băltesc bani în piaţă, procesul de investire este foarte redus.

Pasul Tihuţa. Lipsa unei autostrăzi care să lege Moldova de Vestul Europei împiedică atât companiile străine, cât și pe cele autohtone să-şi deschidă afaceri în zonele unde există forţă de muncă ieftină și disponibilă
 

×