x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Era banilor ieftini se sfârşeşte şi pentru guverne

Era banilor ieftini se sfârşeşte şi pentru guverne

06 Mai 2022   •   10:40
Era banilor ieftini se sfârşeşte şi pentru guverne

Pieţele de obligaţiuni au fost lovite de un nou val de vânzări după ce Australia a dat startul unei săptămâni aglomerate pentru băncile centrale ale lumii cu o majorare de dobânzi peste aşteptări, potrivit zf.ro, care citează Financial Times.

„Multe bănci centrale încearcă să semnaleze pieţelor că sunt active, că recunosc că inflaţia este peste ţintă şi că vor acţiona“, arată Ron Temple, de la Lazard. „Deşi situaţia este destul de diferită de la ţară la ţară“.

Bondurile germane au scăzut ieri, randamentul titlurilor pe 10 ani urcând la 1% pentru prima dată din 2015, în condiţiile în care pieţele se pregătesc pentru un ritm mai alert de scumpire a creditului din partea Băncii Centrale Europene. Cu o zi în urmă, randamentul titlurilor americane de trezorerie atinseseră 3% pentru prima dată în ultimii mai mult de trei ani, traderii pregătindu-se ca banca centrală americană (Fed) să majoreze din nou dobânzile într-o perioadă de creştere dramatică a inflaţiei şi încetinire a creşterii economice.

În cazul bondurilor germane, ran­da­mentul de referinţă a urcat cu patru puncte bază la 1%, un nivel nemai­în­re­gistrat de când blocul s-a aflat în mijlocul crizei datoriilor gre­ceşti, notează Bloomberg. Este o schim­bare dramatică de direcţie faţă de martie, când cererea de active r­e­fu­giu după invadarea Ucrainei de către Rusia a împins rata în teritoriu ne­gativ.

Pieţele pariază pe aproape patru majorări de dobândă de 25 de puncte bază din partea BCE în acest an, în creştere puternică, în condiţiile în care inflaţia din zona euro continuă să spargă recorduri şi un număr în creştere de oficiali ai băncii admit posibilitatea unei înăspriri mai dure a politicii monetare.

Obligaţiunile britanice au fost la rândul lor prinse în goana de a vinde titluri de datorie, cu randamentele titlurilor pe 10 ani urcând peste 2% pentru prima dată în mai mult de o săptămână după ce pieţele locale s-au redeschis după ce au fost închise pentru o sărbătoare la începutul săptămânii.

Pieţele pariază pe o majorare cu un sfert de punct a dobânzii de referinţă de către Banca Angliei în această săptămână, iar pariurile pe o majorare de o jumătate de punct în oricare din următoarele patru şedinţe sunt în creştere.

Randamentele în creştere înăspresc condiţiile financiare după doi ani de pandemie, potrivit Financial Times. Randamentele s-au aflat în creştere în acest an în SUA, în contextual măsurilor luate de Fed pentru contracararea inflaţiei, care a atins în martie cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 40 de ani.

Combinaţia de inflaţie ridicată şi perspective economice în deteriorare la nivel mondial ridică semne de întrebare privitoare la cât de sus va putea banca centrală americană să urce dobânzile fără a împovăra excesiv economia.

În condiţiile în care investitorii se pregătesc pentru scumpirea creditului, există semne de presiune asupra economiilor naţionale.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: bani ieftini