x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Fondul de investiţii din Qatar, cel mai mare acţionar al Credit Suisse

Fondul de investiţii din Qatar, cel mai mare acţionar al Credit Suisse

13 Aug 2018   •   09:31
Fondul de investiţii din Qatar, cel mai mare acţionar al Credit Suisse

Fondul suveran de investiţii din Qatar (QIA) şi-a majorat la 5,21% participaţia deţinută în grupul bancar elveţian Credit Suisse, a anunţat QNA, agenţia de presă din Qatar. 

 

"QIA a devenit cel mai mare investitor în Credit Suisse, după ce şi-a majorat participaţia la 5,21%", a informat agenţia, fără a da detalii suplimentare. 

În august 2017, participaţia deţinută de QIA în Credit Suisse scăzuse sub 5% dar în 6 august Fondul suveran de investiţii din Qatar a informat Autoritatea de supraveghere a pieţelor financiare din SUA (SEC) că deţine o participaţie de 5,07%. 

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că participaţia Qatarului în Credit Suisse ar putea afecta planurile băncii elveţiene de a se extinde în Arabia Saudită, unde vrea să obţină o licenţă bancară. 

Anul trecut, QIA, care are active de aproximativ 320 de miliarde de dolari, anunţase că vrea să-şi extindă participaţiile, în pofida sancţiunilor comerciale şi interdicţiilor de călătorie impuse Qatarului în iunie 2017. 

Economia Qatarului, cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate (LNG) din lume, a fost afectată de sancţiuni, ceea ce a determinat QIA să depoziteze miliarde de dolari în băncile locale pentru a nu ajunge în criză de lichidităţi. 
     
Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Bahreinul şi Egiptul acuză Qatarul că oferă sprijin inamicului regional Iranul, precum şi militanţilor islamişti. Doha neagă acuzaţiile şi afirmă că rivalii săi încearcă să-i dicteze politica externă. AGERPRES

×