Suma pe care băncile ar trebui să o restituie clienţilor pentru clauzele abuzive se ridică la 6,5 miliarde de euro, iar eliminarea din contract a comisionului de risc şi a dobânzii variabile după indicii interni ai băncilor ar lăsa clienţilor 48 miliarde de euro, timp de 20 de ani, potrivit estimărilor realizate de avocatul Gheorghe Piperea.
În România sunt peste 3 milioane de debitori la bănci pentru credite de consum. Cel puţin 1 milion dintre ei au contracte pe termene foarte lungi, depăşind 20 de ani din acest moment. “Am calculat, în cazul consumatorilor care au câştigat deja procese contra unor bănci, că suma de restituit de către bănci este, în medie, de 6.500 euro/consumator. Înmulţită cu 1 milion, această sumă ajunge la 6,5 miliarde de euro. Dacă aceşti bani ar fi restituiţi tuturor celor 1 milion de consumatori de credite ipotecare, ei s-ar întoarce în consum, generând TVA de minim 1,5 miliarde de euro”, a calculat Piperea. După eliminarea din contract a comisionului de risc şi a dobânzii variabile după indicii interni ai băncilor, costurile lunare ale consumatorilor s-ar reduce cu 200 de euro pe consumator, în valori minimale. În totalul costului lunar (rata principal + DAE), comisionul de risc şi dobânda variabilă înseamnă între 20-60%. “Dacă vom înmulţi 200 de euro cu 12 luni, cu 20 de ani şi cu 1 milion de consumatori care vor rămâne în buzunar cu aceşti 200 de euro/lună, vom avea o cifră totală de 48 de miliarde de euro. Şi aceşti bani se vor întoarce în consum, ceea ce va genera, timp de 20 de ani, TVA de minim 12 miliarde de euro”, a mai notat Piperea pe blogul său.
Pe lângă TVA care va intra la buget, statul mai câştigă şi din stimularea consumului care va duce la noi locuri de muncă, dar şi din banii care se vor elibera din provizioane şi vor intra în susţinerea economiei. “Rata de credite neperformante, care acum este de 20% pe întregul sistem bancar (unele bănci au o rată de 30%), s-ar reduce masiv şi s-ar stabiliza, în timp, la un nivel redus”, spune Piperea. În plus, sumele disponibilizate din scăderea provizioanelor ar putea merge tot în creditarea economiei, crede Piperea.
Guvernul poate impune contracte tip
Din 1 octombrie 2013, ANPC poate să ceară instanţelor să elimine clauzele abuzive din toate contractele tip. Sunt formulate astfel de acţiuni judiciare, dar ele încă nu au termen. “Soluţia tribunalului, cu siguranţă, se va lăsa aşteptată încă cel puţin patru ani. Economia românească nu îşi mai poate permite încă patru ani de aşteptare. Nici băncile. Multe dintre ele, în aceşti cinci ani, vor intra în faliment”, a opinat Piperea. Acesta a mai amintit că Guvernul are posibilitatea de a interveni în acest domeniu şi a corecta această stare de lucruri nefirească – în care consumatorii sunt ruinaţi – cu consecinţă indirectă a ruinării economiei şi a falimentului unor bănci. “Guvernul va putea, fie prin hotărâre, fie prin ordonanţă de urgenţă, să stabilească un tip de contract de credit bancar, obligatoriu pentru bănci, cu eliminarea clauzelor abuzive constatate deja de sistemul judiciar. Să sperăm că Guvernul va promova un astfel de contract tip obligatoriu”, a mai notat avocatul.
Citește pe Antena3.ro