x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Hidroelectrica a anunțat stabilirea prețului și alocarea ofertei publice inițiale

Hidroelectrica a anunțat stabilirea prețului și alocarea ofertei publice inițiale

de Adrian Stoica    |    05 Iul 2023   •   14:01
Hidroelectrica a anunțat stabilirea prețului și alocarea ofertei publice inițiale

Compania Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România va intra la tranzacționare la Bursa de Valori București, direct în componența indicelui BET începând din 12 iulie, cu simbolul H2O. Prețul de ofertă a fost stabilit la 104 lei pe acțiune, ceea ce implică o capitalizare de piață de 46,8 miliarde de lei (9,4 miliarde de euro).

Oferta a fost suprasubscrisă de mai multe ori la Prețul Ofertei, cu o cerere puternică a investitorilor din partea investitorilor la nivel global, inclusiv din România. Alocarea oficială a avut loc astăzi, 5 iulie 2023. Societatea și Acționarul Vânzător au decis împreună realocarea acțiunilor din Tranșa Instituțională către Tranșa Retail, în urma căreia investitorilor instituționali li s-au alocat 71.766.542 acțiuni, iar investitorilor retail li s-au alocat 17.941.635 acțiuni, reprezentând 80% și, respectiv, 20% din numărul total de acțiuni vândute (inclusiv acțiunile suplimentare supraalocate în scopuri de stabilizare). Factorul de alocare pro rata calculat pentru tranșa investitorilor de retail este de 0,3209762650.

„Avem o afacere extraordinară ce se bucură de o oportunitate unică – în calitate de lider în producția de energie electrică din România, cu un portofoliu de energie 100% din surse regenerabile – de a stimula crearea de plus valoare pe măsură ce ajutăm țara să realizeze tranziția energetică. În calitate de companie publică, așteptăm cu nerăbdare să ținem acționarii la curent cu strategia noastră axată pe eficiența operațională, diversificarea și extinderea afacerii cu scopul de a oferi beneficii pe termen lung tuturor părților interesate”, ”, a declarat astăzi Bogdan Badea, Directorul Executiv al Hidroelectrica.

 

  • Ce a însemnat listarea:

• Oferta a fost evaluată la 104 RON per Acțiune de Ofertă („Prețul Ofertei”), implicând o capitalizare de piață de 46,8 miliarde RON (9,4 miliarde EUR).

• Investitorii de retail din România au avut dreptul la o reducere de 3% din Prețul Ofertei pentru cererile depuse în primele cinci zile lucrătoare ale Perioadei Ofertei. Prețul final redus de ofertă pentru acțiunile subscrise în aceste condiții este de 100,88 RON per Acțiune de Ofertă.

• Oferta, inclusiv acțiunile suplimentare supraalocate în scopul stabilizării, reprezintă un număr de 89.708.177 acțiuni, reprezentând 19,94% din capitalul social total emis al Hidroelectrica și întreaga deținere a Fondul în Societate.

• Investitorii Cornerstone (așa cum sunt definiți în Prospect) au achiziționat în total 2,24 miliarde RON în acțiuni la Prețul de Ofertă, sub rezerva anumitor condiții obișnuite.

• Decontarea va avea loc pe 10 iulie 2023. Admiterea și începerea tranzacționării pe BVB sub simbolul „H2O” este de așteptat să aibă loc pe 12 iulie 2023.

• Imediat după Admitere, acțiunile Societății vor fi incluse în indicele BET al BVB.

• Acționarul Vânzător a acordat Coordonatorilor Globali Comune o opțiune de supraalocare, reprezentând un număr de 11.701.067 acțiuni, respectiv 15% din Acțiunile Ofertei, exercitabile integral sau parțial în 30 de zile calendaristice de la Admitere.

• Societatea și Fondul fac obiectul unui aranjament de blocare pe o perioadă de la 22 iunie 2023 până la data care se încadrează la 180 de zile de la data admiterii, iar acționarul majoritar face obiectul unui acord de blocare pe o perioadă de la 22 iunie. 2023 până la 12 luni de la data admiterii, sub rezerva anumitor excepții dezvăluite în Prospect.

• Citigroup Global Markets Europe AG, Erste Group Bank AG, Jefferies GmbH și Morgan Stanley Europe SE acționează în calitate de coordonatori globali comuni în legătură cu Ofertă. Banca Comerciala Romana S.A., Barclays Bank Ireland PLC, BofA Securities Europe SA, UBS Europe SE, UniCredit Bank AG, Sucursala din Milano si WOOD & Company Financial Services, a.s. acţionează ca Joint Bookrunners. Auerbach Grayson, BRD – Groupe Société Générale, S.S.I.F. BT Capital Partners S.A. și S.S.I.F. Swiss Capital S.A. acționează în calitate de Co[1]Lead Managers (împreună, „Underwriteri”).

• Rothschild & Co Equity Markets Solutions Limited acționează ca consilier financiar al Fondului Proprietatea S.A., iar STJ Advisors acționează ca consilier financiar al companiei în legătură cu IPO.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România în ceea ce privește energia electrică produsă și unul dintre cei mai mari jucători hidro din Europa. Deține și operează 182 de hidrocentrale, cinci stații de pompare și un parc eolian, care sunt poziționate strategic în opt sucursale geografice din România. Capacitatea totală instalată a activelor hidroelectrice ale Companiei este împărțită în hidrocentrale de stocare, hidrocentrale la curs de râu și stații de pompare.

Hidroelectrica are un portofoliu 100% regenerabil, cu o capacitate instalată de producție hidroenergetică de aproximativ 6,3 GW și o instalație onshore.

×