Indicii BET şi BET-TR au urcat, în primele 3 luni ale acestui an, cu peste 14%, de la începutul anului. În ultimele 12 luni creşterile au fost de 46,7% pentru BET şi de 54,4% pentru BET-TR, arată raportul al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Piaţa de capital din România doboară record după record în acest an. Indicii de referinţă BET şi BET-TR, au atins noi maxime istorice la sfârșitul primului trimestru. Pentru prima dată în 23 de ani, indicele BET a fost depăşit pragul de 11.000 de puncte. În ultima şedinţă de tranzacţionare din luna martie, BET a avut 11.189 puncte.
Indicele BET-TR, care include şi dividendele acordate de companiile din BET, a atins niveluri record şi a continuat creșterea spre 19.000 de puncte. În şedinţa de tranzacţionare din 31 martie a atins cel mai înalt nivel de la înfiinţare: 18.848 puncte.
În primele 3 luni ale acestui, indicii BET şi BET-TR au crescut cu peste 14%. În ultimele 12 luni, creşterile au fost de 46,7% pentru BET, iar pentru BET-TR de 54,4%.
"Piaţa de capital ar putea deveni a doua sursă de venituri după salarii. Cine investeşte lunar o parte din salariu poate ajunge să aibă echivalentul unui al 13-lea salariu din randamentele şi dividendele oferite de companiile listate la bursă, evident în funcţie de procentul din salariu care este investit şi în funcţie de performanţa anuală a pieţei. Pe termen lung, un comportament investiţional constant va conduce la atingerea independenţei financiare într-un mod mult mai rapid şi realist. A lipsi acum ca investitor din piaţa de capital este ca şi când ai refuza o majorare salarială, iar în viitor şi pe termen lung o astfel de absenţă este mult mai costisitoare. Pentru companii, accesul la capital este o consecinţă firească a prezenţei pe bursă, însă beneficiile listării sunt multiple şi pe mai multe paliere: transparenţă, guvernanţă corporativă, evaluare a businessului dictată de piaţă, publicitate crescută în rândul investitorilor şi în mass-media, un grad crescut de încredere în rândul partenerilor de business. A fi o companie listată reprezintă o recunoaştere publică a performanţei managementului şi permite stimularea performanţei angajaţilor prin acordarea de acţiuni prin programul de stock option plan", a spus Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.
Valoarea totală a tranzacţiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 30,4% în primul trimestru, comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Pe Piaţa Reglementată a BVB au fost realizate tranzacţii totale de 4,66 miliarde lei. Lichiditatea zilnică medie cu toate tipurile de instrumente financiare s-a situat la 74 milioane lei (15,2 milioane euro), în creştere cu 28,4% față de același interval din 2020.
"Suntem la maxime istorice şi constatăm că există în continuare un interes crescut pentru piaţa de capital autohtonă, atât din partea investitorilor instituţionali, cât şi din partea celor individuali. Din punct de vedere al multiplilor de tranzacţionare, România este una dintre cele mai ieftine pieţe emergente, iar dividendele oferite fac piaţa noastră şi mai atractivă. Noile recorduri atinse de indicii BET şi BET-TR reprezintă o validare dată de investitori că asistăm la o revenire puternică în ceea ce priveşte performanţa de business a companiilor listate, însă sunt şi alţi parametri importanţi prin care activitatea bursieră poate fi interpretată. Creşterea lichidităţii reprezintă un obiectiv esenţial de dezvoltare, înregistrăm o creştere a valorilor tranzacţionate pe toate instrumentele în acest trimestru, însă îmbunătăţirea condiţiilor de lichiditate, mai ales pe segmentul de acţiuni, rămâne una dintre priorităţile principale ale Bursei de Valori Bucureşti," a afirmat Adrian Tănase, director general BVB.
În 2020, tranzacțiile s-au situat la un total de 18,3 miliarde de lei (3,77 miliarde de euro).