x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Investiții de 90 de milioane de euro pentru procesarea lucernei în Insula Mare a Brăilei

Investiții de 90 de milioane de euro pentru procesarea lucernei în Insula Mare a Brăilei

26 Aug 2019   •   14:39
Investiții de 90 de milioane de euro pentru procesarea lucernei în Insula Mare a Brăilei

Cea mai mare fermă din România și din Sud-Estul Europei, Agricost Brăila, va îngloba 12.500 de hectare de lucernă, după investiții de aproape 90 de milioane de euro, potrivit informațiilor furnizate de companie.  De ce lucernă? “Nivelul de profitabilitate la această cultură este unul ridicat, de aproximativ 500 de euro pe hectar, în cazul producţiei exportate”, a explicat Lucian Buzdugan, directorul general al Agricost Brăila, precizând că pentru realizarea programului de cultivare propus este nevoie de cinci fabrici de uscare a lucernei, iar fiecare presupune o investiţie de 18 milioane de euro.

Compania Agricost are deja 2.500 de hectare pe care produce lucernă, 400 hectare pentru sămânţă și o fabrică de uscare a lucernei. În luna august a.c., compania va mai semăna 2.500 de hectare și va mai construi o fabrică de uscare.

Tehnologizarea intensivă a fermei continuă. Până la finalul anului, vor ajunge în Insula Mare a Brăilei 35 de tractoare cu ghidare automată, ducând la 80 numărul de tractoare astfel echipate pe care le deține compania. Vor fi integrate și 29 de stații meteorologice prin care se vor putea monitoriza parametrii climaterici – temperatura și umiditatea aerului, precipitațiile, viteza vântului, umiditatea și temperatura solului și se vor primi alerte privind posibila apariție a unor boli în culturile agricole. În felul acesta, se va crea o platformă multifuncțională care va integra datele care provin de la diferite utilaje, semănători, aparate de stropit, combine și alte mașini de recoltat.

La Agricost Brăila, companie care are ca acționar fondul Al Dahra, lucrează aproape 800 de angajați. Aceștia beneficiază, anual, în perioada de iarnă, de cursuri de perfecționare susținute de profesioniști în domeniu, care prezintă cele mai bune practici la nivel mondial.

Compania primeşte, anual, subvenţii europene şi naţionale de aproximativ 10 milioane de euro. Agricost este cea mai mare exploataţie agricolă din UE, cu o suprafaţă de 57.000 de hectare şi o producţie anuală totală de peste 400.000 de tone. Agricost operează, în Insula Mare a Brăilei, 29 de ferme vegetale, în care se cultivă: grâu, orz, rapiţă, floarea soarelui, porumb, soia și lucernă.

×
Subiecte în articol: insula mare a brailei luceruna