x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Jurnalul bursier. Care sunt avantajele investirii în fondurile mutuale?

Jurnalul bursier. Care sunt avantajele investirii în fondurile mutuale?

18 Noi 2019   •   10:01
Jurnalul bursier. Care sunt avantajele investirii în fondurile mutuale?

Investițiile financiare pot fi la îndemâna oricui, dar nu sunt pentru oricine, spun specialiștii financiari. Se pare că economisirea și investirea sunt noțiuni pe care majoritatea românilor le ocolesc, fie din cauza faptului că pur și simplu nu au ce să economisească, fie pentru că febra cumpărăturilor este alimentată până la epuizarea tuturor resurselor.

Educația financiară ar trebui să fie “firul roșu” al bunăstării noastre, dar, conform statisticilor, se pare că suntem codașii Europei la acest capitol și astfel suntem “împinși”  în brațele largi deschise ale consumerismului. Economisirea pe tiparul “la saltea” sau în depozite bancare se știe că nu reprezintă o soluție viabilă, pentru că lună de lună inflația “îți bagă mâna în buzunar” și te lasă mai sărac. O variantă de protejare și chiar de sporire a economiilor, pe termen mediu și lung, pentru aceia care nu își permit să pună de-o parte sume mari de bani, este investiția în fondurile mutuale (de investiții).

Dar ce sunt fondurile mutuale, cum funcționează și care sunt avantajele orientării economiilor noastre către aceste investiții?

Un fond de investiții, cunoscut și sub denumirea de fond mutual, este o entitate fără identitate juridică, lansat și administrat de către o societate de administrare a investițiilor (S.A.I.), care atrage și adună la comun banii investitorilor, cu scopul de a multiplica sumele acestora, prin achiziția de instrumente financiare specifice fondului respectiv.

Sumele plasate de către investitori (subscrierile) sunt transformate în unități de fond, la valoarea curentă. Randamentul fondului se împarte în mod egal pe fiecare unitate de fond și valoarea acesteia se reflectă în deținerile fiecărui investitor în fondul respectiv.

Activele fondurilor sunt păstrate în siguranță de către o bancă (depozitarul fondului), care are sarcina de a verifica, corecta sau certifica fiecare operațiune ce vizează modificări ale acestora, inclusiv validarea valorii unității de fond (VUAN).

Cum alegi un fond de investiții?

Înainte de a începe să investești într-un fond, trebuie să ai foarte clar definite câteva aspecte importante:

  1. Să cunoști regulile fondului (tipul acestuia, instrumentele în care investește, comisioanele percepute, clasa de risc în care se încadrează etc.) citind documentele fondului, respectiv Prospectul de emisiune și Informațiile-cheie destinate investitorilor (DICI) afișate pe pagina de website a administratorului ales sau în format copy, la sediul acestuia. De asemenea, este recomandat să citești și rapoartele semestriale și anuale ale fondurilor pentru a te informa cu privire la evoluția pe care au marcat-o. De reținut este faptul că performanțele anterioare ale fondurilor de investiții nu reprezintă garanții ale evoluțiilor viitoare.

 

  1. De asemenea, este important să aflice grad de risc tolerezi. Completând un chestionar pe care orice administrator de fonduri ți-l poate pune la dispoziție, poți afla cu ce grad de risc te simți confortabil în investițiile tale. Spre exemplu, dacă valoarea contului tău poate scădea cu 5-10% într-o zi, este posibil sa te sperii și să faci imediat o răscumpărare, evident, la un preț mai mic, ceea ce ar însemna că vei suferi o pierdere. În acest caz, este clar că nu ai toleranță la risc și ar fi o greșeală să faci o asemenea investiție.  De asemenea, este important să știi că există o relație de directă proporționalitate între gradul de risc al unui fond și randamentul acestuia.

Astfel, fondurile încadrate în clase de risc mai scăzut au, de obicei, randamente mai modeste în comparație cu fondurile încadrate în clase de risc superioare (ce au în portofoliul de investiții și acțiuni, în anumite proporții) și de la care se așteaptă, de regulă, randamente mai mari.

 

  1. Perioada de timp pentru care ți-ai propus să faci investiția este iarăși un aspect foarte important, deoarece fiecare fond are specificată durata recomandată de investiție, adică perioada minimă de timp în care fondul poate avea evoluții relevante. În multe prospecte de emisiune este specificat faptul că această durată este de minim un an, dar este binecunoscut faptul ca investițiile făcute pe perioade cât mai mari (3, 5, 20 de ani) aduc randamente cumulate superioare.

 

  1. Toate aceste informații trebuie corelate cu obiectivele personale pentru care faci aceste investiții, ca să îți poți planifica sumele economisite și perioada de timp pe care o ai în vedere pentru investirealor. Important este să nu efectuezi retrageri neplanificate și să rămâi fidel strategiei setate la început, pentru a nu afecta performanța investiției.

 

Concluzionând, se poate spune că informațiile sunt la îndemâna oricui este interesat să le caute, dar că înainte de a face prima subscriere este recomandat să consulți un specialist în investiții, să te adresezi unui administrator de fonduri, care are obligația de a-ți pune la dispoziție toate informațiile necesare.

Alegerea însă îți aparține și ești pe deplin răspunzător de deciziile pe care le vei lua.

Horia Gustă, Director General Certinvest

 

×
Subiecte în articol: fonduri mutuale Jurnalul Bursier