x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Jurnalul bursier. Investiția într-un indice bursier sau în câteva acțiuni direct?

Jurnalul bursier. Investiția într-un indice bursier sau în câteva acțiuni direct?

25 Noi 2019   •   08:15
Jurnalul bursier. Investiția într-un indice bursier sau în câteva acțiuni direct?

În ultima vreme, tot mai multe persoane se întreabă dacă e mai bine să investești direct în principalele acțiuni din indicele bursier BET, sau ar fi preferabil un fond de investiții care replică respectivul indice bursier.

Fără îndoială că evoluția fondului de investiții care replică indicele BET, precum și evoluția acțiunilor din principalul indice bursier al BVB ÎN ANUL 2019 au stârnit interesul concret al acestora.

Pentru o analiză corectă și concretă, trebuie să aducem toate argumentele în vederea găsirii răspunsului la întrebarea noastră.

A.      Prima situație pe care trebuie să o avem în vedere se referă la investiția periodică. Dacă dorim să investim în fiecare lună, pentru a replica exact indicele bursier în proporția să exactă, suma pe care trebuie să o investim este una considerabilă. Un calcul simplu ne arată că raportat la prețurile de la închiderea ședinței de tranzacționare din data de 22.11.2019, pentru a cumpăra câte o singură acțiune din cele 16 care fac parte din indicele BET al BVB ar însemna să plătim 683.93 lei. Însă această achiziție nu înseamnă o replică exactă a indicelui.

Pentru a putea replica exact indicele conform structurii sale, suma minimă pentru investiții lunare este 11.600 lei. Fără această sumă, nu se reușește achiziția unei acțiuni CONPET, a cărei valoare este 79,4 lei, dar a cărui pondere în indice este de 0,69%.

Ca să concluzionăm, fără o investiție de minimum 11.600 lei nu putem spune că replicăm indicele bursier.

Aici apare ca o soluție facilă fondul de indice bursier, care impune o singură regulă – deținerea unei singure unități de fond inițial la prima achiziție (în jurul sumei de 220 lei). Ulterior se poate investi orice sumă este disponibilă în bugetul fiecărui investitor. Recomandarea noastră este aceea a investițiilor lunare.

B.      Să ne întoarcem la titlul articolului nostru și să facem o selecție de acțiuni. Pentru această selecție, trebuie să avem în vedere, într-adevăr, faptul că primele 5 acțiuni din indicele bursier (ca pondere ) însumează 79,15%, iar primele 6 acțiuni din indicele bursier însumează 84,57% din structura indicelui.

S-ar putea afirma că primele 6 acțiuni ar acoperi în mare măsură structura indicelui. Însă în acest caz discutăm de 6 acțiuni care acoperă doar două sectoare ale economiei listate la BVB, sectorul financiar și cel energetic.

În opinia mea - în acest caz nu putem discuta de o diversificare a riscului, pentru că avem doar 6 acțiuni și doar două sectoare. Să ne amintim doar de celebra Ordonanță de Urgență 114, care a atins în principal cele două sectoare listate la BVB - financiar și energetic. Totodată, să luăm în calcul și evoluția excepțională cel puțin a societății Nuclearelectrica (simbol SNN) din ultimele 12 luni, companie care nu face parte din primele 6 societăți avute în vedere inițial pentru a putea determina avantajul replicării indicelui în integralitatea sa.

C.      Să luăm în calcul aspectul instituțional pe care un fond îl asigură și să ne uităm la faptul că infrastructura unui fond include o societate de administrare de investiții, o bancă depozitară și custode a fondului, un intermediar, un auditor financiar al fondului și al societății de administrare – entități care funcționează după reguli stricte europene și românești sub strictă supraveghere a Autorității de Supraveghere Financiară. Știu că o parte dintre cititori vor spune că toate aceste entități care creează infrastructura unui fond de investiții aduc și costuri corespunzătoare. Însă trebuie avut în vedere că toate costurile sunt incluse în activul fondului, pe când în structura achiziției de acțiuni în mod direct, comisionul de achiziție al acțiunilor se plătește de la bun început. Nu considerăm că se impune în acest cadru o analiză individuală a comisioanelor percepute de fiecare entitate parte a infrastructurii, scopul fiind acela de a aduce argumente de natură structurală a deciziei de investire. Infrastructura unui fond este cea stabilită de legile care guvernează piață de capital și fără ea, fondurile de investiții nu pot exista. Fără această infrastructură, dezvoltarea acțiunilor/emitenților în mod individual nu ar fi posibilă.

D.      Un ultim punct de vedere ține cont de elementele corporatiste pe care investiția unui fond de investiții o are în mod suplimentar în detrimentul unei investiții individuale în acțiuni în mod direct. Aici ne referim la faptul că stângerea de dividende poate părea mai facilă pentru investitorii într-un fond, pentru simplul motiv că de acest aspect se ocupă societatea de administrare a investițiilor. Pe lângă faptul că dividendele plătite unui fond de investiții nu sunt supuse impozitului la sursă pe dividende, societatea de administrare are obligația să se ocupe de colectarea dividendelor. Un alt eveniment corporatist al emitenților este acela al participării la adunările generale ale acționarilor, aspect de care societățile de administrare se ocupă în beneficiul investitorilor din fond. Astfel, investitorul din fond știe că de interesele sale în emitenții care fac parte din indicii bursieri se ocupă o societate de administrare a investițiilor.

În speranța că prin aceste rânduri am reușit să aduc claritate întrebării noastre de la început, trebuie să menționez că Certinvest administrează 6 fonduri de investiții, din care trei fonduri de investiții replică trei indici bursieri. Mai multe informații se regăsesc pe www.certinvest.ro.

Horia Gustă,

Director General - Certinvest

×
Subiecte în articol: Jurnalul Bursier