x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Centrală pe gaze de la Mintia va funcționa cu componente Siemens Energy

Centrală pe gaze de la Mintia va funcționa cu componente Siemens Energy

de Redacția Jurnalul    |    08 Mar 2023   •   00:30
Centrală pe gaze de la Mintia va funcționa cu componente Siemens Energy

Siemens Energy, companie desprinsă din gigantul Siemens, şi producătorul independent de energie Mass Global Energy Rom au semnat un contract de furnizare a tehnologiei turbinei cu gaz de clasă HL pentru centrala electrică cu ciclu combinat de la Mintia, de 1.700 MW, scrie ZF.

„Cu o eficienţă maximă de generare a energiei de peste 64%, centrala va fi cea mai eficientă centrală electrică pe gaz din România şi una dintre cele mai eficiente centrale pe gaz din Europa”, spun oficialii companiei.

Potrivit acestora, noua centrală va fi alimentată cu gaze naturale de producţie internă.

„Cea mai recentă tehnologie a noastră de turbine cu gaz de clasă HL în configuraţie de ciclu combinat va înlocui capacitatea vechii centrale electrice pe cărbune de la Mintia şi va reduce emisiile de CO2 cu peste 50% atunci când va fi finalizată”, spune Karim Amin, membru al Consiliului de Administraţie al Siemens Energy.

Centrala va fi amplasată pe locul centralei electrice existente de la Mintia, la aproximativ şapte kilometri de Deva, în regiunea Transilvania.

„Noua centrală nu este doar o investiţie strategică în sectorul energetic românesc. Ea va marca începutul decarbonizării fostei producţii de energie pe bază de cărbune din regiune, cu o funcţionare în ciclu simplu planificată pentru prima jumătate a lunii mai 2025 şi finalizarea ciclului combinat în primul trimestru al anului 2026”, adaugă Ahmad Ismail Saleh, proprietarul Mass Global Energy Rom S.R.l.

Activele termocentralei Mintia au fost vândute anul trecut de statul român către compania Mass Global Energy Rom, parte a grupului din Iraq Mass Group Holding, tranzacţia ridicându-se la 91,2 milioane de euro, fără TVA. Procesul a fost gestionat de compania Expert Insolvenţă, admnistratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara, din care făcea parte termocentrala Mintia.

Potrivit datelor disponibile, Mass Group Holding este un grup din Irak, înregistrat în Insulele Cayman, cu sediul central în Aman, Iordania. Potrivit site-ul Mass Group Holding, grupul are circa 7.100 MW în unităţi de producţie a energiei în Iraq, dar şi un proiect de energie eoliană în Iordania, de 100 MW. Grupul are activităţi şi în industria cimentului şi a oţelului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Mintia Siemens Energy