x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Modernizare prin blocarea finanțării

Modernizare prin blocarea finanțării

de Adrian Stoica    |    16 Oct 2015   •   11:03
Modernizare prin blocarea finanțării
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul nu va mai ajuta autorităţile locale să plătească subvenţiile pentru încălzire şi le va trimite pe acestea să se împrumute la Trezorerie. Fără pomenile de la centru, acestea ar fi forţate să investească în modernizarea sistemelor de termoficare, speră Executivul.

Ceea ce vrea să facă acum Executivul a mai încercat şi Guvernul Boc în 2012, iar rezultatele au fost dezastruoase. Datoriile primăriilor nu au scăzut, ci din contră, prin contractarea de noi credite ele au crescut. S-a ajuns în situaţia ca multe autorităţi locale să-şi rostogolească împrumuturile prin alte împrumuturi. Preşedintele Asociaţiei Muncipiilor din România, primarul Sectorului 3 din Bucureşti, Robert Negoiţă, susţine că primăriile nu au bani să investească pentru că sunt costuri foarte mari cu subvenţiile, şi aşa se formează un cerc vicios. Pe de altă parte, primăriile nu se mai pot împrumuta dacă au datorii neachitate, deci este exclus ca autorităţile locale să poată apela la credite pentru investiţiile în termoficare. Mai mult, tot Guvernul Ponta stabilea în septembrie 2012 că primăriile pot demara noi investiţii numai după stingerea plăţilor restante înregistrate la finele anului ante-rior, respectiv a arieratelor din execuţia anului curent.

Potrivit Ministerului Finanţelor, la sfârşitul lunii august, totalul arieratelor pe care le aveau primăriile era de 251,22 milioane lei, iar cele mai mari se înregistrau în judeţele Vâlcea (43 mil. lei), Hunedoara (14,06 mil. lei), Constanţa (11,94 mil. lei) şi Dâmboviţa (10,16 mil. lei).

Nici Bucureştiul nu stă prea bine la capitolul arierate, în dreptul său figurând 43,11 mil. lei. Cele mai datoare sunt sectoarele 5 (21,15 mil. lei) şi 6 (21,05 mil. lei). În aceste condiţii, doar fondurile europene sunt o soluţie pentru modernizarea termoficării.
 

×