x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Probleme în proiectul Neptun Deep. Contractul de achiziție a acțiunilor ExxonMobil de către Romgaz se tărăgănează

Probleme în proiectul Neptun Deep. Contractul de achiziție a acțiunilor ExxonMobil de către Romgaz se tărăgănează

11 Ian 2022   •   09:35
Probleme în proiectul Neptun Deep. Contractul de achiziție a acțiunilor ExxonMobil de către Romgaz se tărăgănează

Contractul de achiziție a acțiunilor ExxonMobil and Production Romania Limited de către Romgaz se tărăgănează. Etimările producătorului de gaze naturale arată că trazacția va fi finalizată în primul triimestru din 2022.

"Semnarea contractului de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited încă nu a avut loc, motivat de necesitatea de a clarifica anumite detalii de implementare. Vom continua să informăm piaţa şi investitorii pe măsură ce noi informaţii vor deveni disponibile", arată Romgaz într-o informare către BVB

AGA Romgaz a aprobat pe 10 decembrie 2021 preluarea acțiunilor ExxonMobil pentru proiectul de extracție a gazelor naturale de mare adâncime Neptun Deep. 

"În şedinţa Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Romgaz a fost aprobată tranzacţia de achiziţie de către Societate a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production România Limited care deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă", se arată în document.

A fost aprobată încheierea contractului de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production România Limited care urmează a fi încheiat de Romgaz, în calitate de cumpărător, cu ExxonMobil Exploration and Production România Holdings Limited, ExxonMobil Exploration and Production România (Domino) Limited, ExxonMobil Exploration and Production România (Pelican South) Limited, ExxonMobil Exploration and Production România (Călifar) Limited şi ExxonMobil Exploration and Production România (Nard) Limited, în calitate de vânzători.

A fost aprobată și contractarea de împrumuturi de la una sau mai multe instituţii de credit, în valoare totală de 325 milioane euro, pentru acoperirea unei părţi din preţul tranzacţiei de achiziţie de către Romgaz a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) Exxon Mobil Exploration and Production România Limited.

Pe 2 noiembrie 2021, CA Romgaz a aprobat achiziția acțiunilor ExxonMobil la prețul de 1,060 miliarde dolari care poate fi ajustat pozitiv cu cel mult 10 milioane dolari. Romgaz are obligaţia de a achita 106 milioane dolari, reprezentând avans/depozit. După îndeplinirea condiţiilor suspensive necesare finalizării tranzacţiei, compania de gaze va achita suma reprezentând diferenţa dintre preţul de achiziţie şi avansul/depozitul achitat la semnarea contractului.

La 17 iunie 2021, cele două companii au semnat un Acord de Exclusivitate prin care vExxon a acordat Romgaz un drept de exclusivitate pe o perioadă de 4 luni, până la 15 octombrie 2021, cu privire la negocierile de achiziţie a tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited şi care reprezintă 100% din capitalul social al companiei, ce deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă. Termenul a fost extins apoi până la 15 noiembrie 2021.

ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde zăcămintele sunt estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi. ExxonMobil vrea să plece din România, iar OMV Petrom dorește să investească în proiectul Neptun Deep.

×
Subiecte în articol: romgaz exxonmobil neptun deep