România este capabilă să absoarbă în următorii şase ani fondurile alocate de Comisia Europeană pentru politica de coeziune, în valoare de peste 22 de miliarde de euro, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale. “Într-adevăr, România este pregătită să absoarbă nu numai această sumă, dacă am fi primit de la Comisie o sumă mai mare pe cap de locuitor – noi avem 1.000 de euro pe cap de locuitor, celelalte ţări, majoritatea au 2.000 de euro pe cap de locuitor –, tot am fi fost capabili să o folosim. România poate absorbi şi sume mai mari decât cele prevăzute deoarece avem deja experienţa acestor doi ani de zile şi experienţa bazată pe cifre seci, dar care sunt foarte clare. În 2013, nu am făcut minuni, dar la solicitarea prim-ministrului am propus şi s-au aprobat o serie de măsuri simple care au eliminat aproape toate blocajele care generau foarte multe întârzieri şi care puneau foarte multe piedici”, a explicat Liviu Dragnea, într-un interviu la postul public de radio.
Măsurile de simplificare şi eficientizare luate de Guvernul Ponta au deblocat absorbţia fondurilor europene. “În 2013 s-a înregistrat un real succes în absorbţia fondurilor structurale şi de coeziune. Anul 2013 va rămâne unul de referinţă în absorbţia fondurilor europene şi datorită măsurilor de simplificare şi eficientizare care au fost implementate. În 2014 ne angajăm să finalizăm reforma sistemului de implementare pentru ca absolut toate etapele de folosire a fondurilor europene de către beneficiari să fie simplificate la maximum, iar economia să primească un sprijin cât mai consistent din partea banilor alocaţi de UE”, a spunea recent Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene. Valoarea declaraţiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeană se ridica la 6,922 miliarde euro la finalul lunii iunie. “S-a primit de la Comisia Europeană suma totală de 8,90 miliarde euro, care reprezintă 46,33% din alocarea UE 2007-2013. Din aceste fonduri, plăţile intermediare rambursate însumează 6,793 miliarde euro, ceea ce reprezintă 35,36% din alocarea UE 2007-2013”, potrivit Ministerului Fondurilor Europene.
Cum vor fi alocate sumele
Comisia Europeană a adoptat Acordul de Parteneriat 2014-2020 cu România, documentul care prezintă modul în care vor fi folosite fondurile europene structurale şi de investiţii în viitoarea perioadă de programare. Astfel, Romania beneficiază de fonduri europene în valoare de aproximativ 43 miliarde de euro, din care peste 22 miliarde de euro sunt alocaţi pentru politica de coeziune. La nivelul programelor operaţionale, sumele alocate sunt: Programul Operaţional Infrastructură Mare – 9,41 miliarde euro, Programul Operaţional Regional – 6,7 miliarde euro, Programul Operaţional Capital Uman – 4,22 miliarde euro, Programul Operaţional Competitivitate – 1,33 miliarde euro, Programul Operaţional Capacitate Administrativă – 0,55 miliarde euro, Programul Operaţional Asistenţă Tehnică – 0,21 miliarde euro, plăţi directe în agricultură – 10 miliarde euro, Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală – 8 miliarde euro, Programul Operaţional Pescuit – 0,17 miliarde euro, Facilitatea “Connecting Europe” – 1,23 miliarde euro, iar pentru programele de cooperare teritorială au fost alocaţi 0,45 miliarde euro.