Statul scoate la vânzare titluri de stat pentru populaţie, după 10 ani de pauză. Dacă în 2005 randamentele treceau de 6-7%, în martie 2015 valoarea medie era de 1,46%. Scăderea accentuată a dobânzilor a determinat Ministerul de Finanţe să opteze ca maturitatea titlurilor de stat emise pentru populaţie să fie de 2-3 ani, pentru a se putea obţine randamente de 2-2,5%.
Oficiali din Ministerul Finanţelor împreună cu bancherii de la BCR, BRD şi Raiffeisen, care formează consorţiul de intermediere, vor anunţa miercuri, 3 iunie, data la care începe subscrierea pentru prima emisiune de titluri de stat pentru populaţie listată la Bursă. Titlurile de stat vor avea scadenţa la doi ani sau trei ani, pentru că acelea care au scadenţe mai mici, vândute în prezent băncilor, au ajuns la randamente sub 2% pe an. Pentru a fi suficient de atractive pentru populaţie, titlurile vor fi exceptate de la plata impozi¬tului pe venit, adică vor aduce un plus de 0,4% rezultat din scutirea de impozit, pentru un randament de 2,5% pe an. Pe de altă parte, BVB, unde se vor vinde aceste titluri, nu va percepe comisioane pentru aceste operaţiuni. Totodată, Finanţele au solicitat băncilor din consorţiu să nu perceapă niciun comision pentru subscrierile făcute de investitori în oferta destinată populaţiei.
Un titlu de stat va costa 1.000 de lei şi va putea fi răscumpărat oricând posesorul său va avea nevoie de bani. Obligaţiunile vor putea fi vândute înainte de scadenţă pe Bursa de Valori București. Este o situaţie diferită faţă de cea din anul 2005 când românii cumpărau titluri de stat de la Trezorerie şi trebuiau să le păstreze până la expirarea perioadei pentru care au fost emise. Investiţia în titlurile de stat este considerată cel mai sigur plasament din piață, fiind garantată de statul român, indiferent de suma depusă.