x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii RCA, mai scumpă cu până la 30%, de la anul

RCA, mai scumpă cu până la 30%, de la anul

de Adrian Stoica    |    26 Noi 2015   •   23:21
RCA, mai scumpă cu până la 30%, de la anul
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images
Anul 2016 vine cu noi majorări ale tarifelor la polițele RCA. Multe dintre companiile de asigurări care au în portofoliu astfel de polițe au înștiințat deja ASF de acest lucru. Oficial, creșterea ar urma să fie de circa 15%, dar mulți brokeri spun că aceste scumpiri vor fi mai mari, între 20 și 30%.
 
Săptămâna viitoare, joi, la Comisia de buget-finanțe a Sena­tului va avea loc o ședință unde au fost invitați să participe toți jucătorii din industria de asigu­rări în vederea stabilirii unui set de măsuri clare care să ducă la temperarea creșterii tarifelor la polițele RCA. Deși anul trecut ASF dădea asigurări că polițele RCA se vor scumpi în acest an cu circa 3%, am asistat la o majorare de 20%, iar în anumite cazuri a fost și de 200%. Pentru anul viitor se profilează o situație și mai complicată, după ce ASTRA Asigurări a fost trimisă spre faliment, iar o altă mare compania, Carpatica, are probleme, ea riscând să intre chiar în procedura rezoluției (ASF va prelua controlul ei total în dauna acționarilor) în cazul în care nu-și rezolvă problemele în cursul lunii decembrie.
Cu toate aceste probleme, nu este exclus ca ASF să majoreze contribuţia companiilor de asigurări la Fondul de Garantare a Asiguraţilor, iar aceste costuri suplimentare se vor regăsi, cel puţin într-o anumită proporţie, în costul poliţelor.
 
„Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) admite, într-un final, că cifrele vehicultate de asigurători, rapoartele pe care ei le transmit periodic, nu reflectă întocmai reali­tatea pieței. Pot să spun că se simte că păcălirea asiguraților nu poate să meargă la nesfârșit”.
Cristian Muntean, președintele ASSAI
 
560 milioane de euro reprezintă valoarea primelor brute subscrise pentru polițele de asigurare RCA de către șoferii din România în primele nouă luni ale anului în curs, cifră ce reprezintă o creștere de aproximativ 20% față de perioada similară a anului trecut. Majorarea provine, în special, din scumpirea polițelor.
 
Topul primilor 5 jucători din piața de asigurări în primul semestru
Poz.
Societate
Prime brute subscrise (lei)
Ponderea RCA în total (%)
Nr. de contracte
1
Euroins
342.974.900
25.56
1.187.371
2
Astra Asigurări
272.518.276
20,31
842.026
3
Carpatica Asig.
229.918.703
14,25
723.032
4
Omniasig
179.476.264
13,38
373.406
5
City
143.092.370
10,66
290.198
 

Apare cazierul de risc
Printre măsurile avute în vedere se numără introducerea cazierului de risc al șoferului la stabilirea tarifului, eliminân¬du-se criteriile sociale (vârstă, profesie etc.). Pentru întocmirea acestui cazier, urmează să i se solicite Poliței Rutiere să pună la dispoziție baza sa de date privind accidentele rutiere. De asemenea, se vrea stabilirea unor formule standard de calcul a tarifelor pentru diverse segmente, astfel încât să nu mai existe diferențe mari la tarife între companii. Pe de altă parte, vor fi eliminate și o serie de criterii care nu ar trebui să aibă relevanță la încheierea unei polițe, dar acum influ¬ențează foarte mult tarifele, cum ar fi domeniul de activitate al firmei pe numele căreia este înmatriculată mașina.

Ce ne rezervă viitorul
Pe viitor, există toate șansele să ne putem repara mașina avariată în baza propriei polițe RCA, aceasta fiind o modifi¬care extrem de importantă pentru că va curăța piața asigurărilor de companiile neserioase. „Oamenii nu vor mai fi tentați să-și facă RCA la companiile care oferă prețurile cele mai mici, dar care dau și cel mai greu despăgubirile“, spune Cristian Muntean.

×